Οι ξηροί καρποί είναι μια θρεπτική τροφή με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Όπως χαρακτηριστικά έχουν αποκαλύψει έρευνες, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί, μεταξύ άλλων, να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, να αποτρέψει διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και να συμβάλλει στη μείωση της όρεξης μέσα στην ημέρα, βοηθώντας έτσι τη διαδικασία διατήρησης ή απώλειας βάρους.

Τι γίνεται όμως όταν τρώμε παραπάνω από όσους πρέπει;

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες

Οι ξηροί καρποί είναι, όπως είπαμε, χορταστικοί και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αλλά μόνο εάν καταναλώνονται με μέτρο αφού είναι μια θερμιδικά «πυκνή» τροφή.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο «American Journal of Clinical Nutrition» έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, ως υποκατάστατο λιγότερο υγιεινών σνακ, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, εφόσον μιλάμε για μια ποσότητα ίση με μια χούφτα.

Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει ισορροπία στις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνετε σε καθημερινή βάση.

Αν είστε λάτρεις των ξηρών καρπών και προσαρμόζετε τις επιπλέον θερμίδες στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Πεπτικά προβλήματα

Εάν είχατε ποτέ φούσκωμα ή αέρια μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών, μάλλον δεν είστε οι μόνοι. Ορισμένα συστατικά τους, όπως οι φυτικές ίνες, καθιστούν δύσκολη την πέψη όταν το παρακάνουμε.

Επιπλέον, εάν συνήθως δεν λαμβάνετε πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, η εισαγωγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα στο διατροφικό σας πλάνο μπορεί να προκαλέσει αέρια, κατάσταση που βελτιώνεται με τον καιρό.

Εφόσον και πάλι καταναλώνετε τη συνιστώμενη ποσότητα, πιθανότατα δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους θέματα.

Η μόνη ποικιλία ξηρών που πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες είναι οι ξηροί καρποί Βραζιλίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο, ενός ιχνοστοιχείου απαραίτητου ναι μεν για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αλλά όχι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τέτοια επίπεδα πρόσληψης μπορεί να έχουν παρενέργειες για την υγεία, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να μην καταναλώνετε περισσότερους από 4 ξηρούς καρπούς Βραζιλίας την ημέρα, προειδοποιούν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Για να παραμένετε λεπτοί και υγιείς

Μια συνιστώμενη μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα ισοδυναμεί με μια μικρή χούφτα ή 2 κουταλιές βούτυρο ξηρών καρπών.

Όταν τους προμηθεύεστε χύμα, καλό είναι να τους χωρίζετε σε μικρές μερίδες ώστε να αποφεύγετε να καταναλώνετε πάρα πολλούς ταυτόχρονα.