Το να προσαρμόσετε την άσκηση στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο είναι σημαντικό καθώς οι φάσεις του κύκλου επηρεάζουν διαφορετικά τις ορμόνες και τα επίπεδα ενέργειας κάθε γυναίκας. Η παρακολούθηση αυτών των αλλαγών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της περιόδου, στη βελτιστοποίηση των προπονήσεων και στην επιτάχυνση της αποκατάστασης.

Τι να κάνετε για να απαλύνετε τις κράμπες, να ενισχύσετε την ενέργειά σας, να καταπολεμήσετε την εγκεφαλική ομίχλη και να έχετε συνολικά καλύτερη υγεία και ευεξία;

Στο στάδιο της εμμήνου ρύσεως

Κατά τις πρώτες πέντε περίπου ημέρες του κύκλου, η μήτρα αποβάλλει την επένδυσή της και τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτή η φάση χαρακτηρίζεται από επώδυνες κράμπες, κόπωση και πιθανώς συμπτώματα που αφορούν την ψυχική υγεία, όπως θλίψη και άγχος.

Η εξάσκηση λιγότερο απαιτητικών δραστηριοτήτων, όπως το pilates, η γιόγκα, το περπάτημα, ακόμα και οι απλές διατάσεις, μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να προάγουν τη συνολική ευεξία.

Η ενσωμάτωση αυτών των δραστηριοτήτων λίγο πριν αλλά και αμέσως μετά την έμμηνο ρύση βοηθά επίσης το σώμα να προσαρμοστεί ομαλά στις αλλαγές.

Στην ωοθυλακική φάση

Αυτή περιλαμβάνει την περίοδο, αλλά εκτείνεται περίπου στην 13η ή 14η ημέρα του κύκλου.

Μετά την περίοδο, το σώμα παράγει περισσότερα οιστρογόνα και ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη για να προετοιμαστεί για την απελευθέρωση ενός ωαρίου.

Το τελευταίο μέρος αυτού του σταδίου, είναι η καλύτερη στιγμή για υψηλής έντασης cardio και διαλειμματική προπόνηση, όπως τρέξιμο και ποδηλασία.

Οι ασκήσεις cardio βελτιώνουν την αερόβια ικανότητα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και να ανακουφίσουν αρνητικά συναισθήματα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε προπόνηση με βάρη και push-ups.

Ωορρηξία

Σε έναν τυπικό κύκλο, περίπου 14 ημέρες πριν την επόμενη ημέρα περιόδου γίνεται ωορρηξία.

Η ωορρηξία είναι μια περίοδος υψηλής ενέργειας και ιδανική για πιο δύσκολες προπονήσεις πριν από την επόμενη φάση.

Το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες ως ενέργεια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αλλά και αυτής της φάσης και είναι ευκολότερο να «χτίσει» και να διατηρήσει τους μυς.

Ωχρινική φάση

Είναι η φάση μετά την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη περίοδο και διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.

Η όρεξη και ο μεταβολικός ρυθμός συνήθως αυξάνονται, κάτι που πυροδοτεί τη λαχτάρα για περισσότερο φαγητό. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τις προπονήσεις σας τόσο δυναμικά όσο κάποιες ημέρες πριν.

Προς το τέλος αυτής της περιόδου, μπορεί επίσης να νιώθετε υπνηλία.

Το περπάτημα, η γιόγκα και άλλες ασκήσεις χαμηλής έντασης ταιριάζουν καλύτερα, όπως ήδη αναφέραμε, για τις ημέρες που προηγούνται της εμμήνου ρύσεως.

Η εμπειρία κάθε γυναίκας είναι μοναδική

Δεν ακολουθούν οι κύκλοι όλων των γυναικών τα τυπικά πρότυπα.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να βιώνουν πολλές ορμονικές εκρήξεις ενώ κάποιες δεν έχουν ωορρηξία.

Ως εκ τούτου, κάθε γυναίκα είναι σημαντικό να γνωρίζει τον προσωπικό της κύκλο και να γυμνάζεται σύμφωνα και όχι… ενάντια σε αυτόν.

Σε γενικές γραμμές, το σώμα εργάζεται πιο σκληρά κατά τη διάρκεια της περιόδου και συνήθως χρειάζεται μείωση της έντασης ή της διάρκειας της προπόνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ακούστε το σώμα σας. Εκείνο ξέρει καλύτερα και μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα…