Νιώθετε ότι το στρες σας καταβάλλει; Διαβάστε μερικούς εύκολους τρόπους να το αποβάλλετε στη στιγμή:

1. Αναστενάξτε

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποστηρίζουν ότι ο σκόπιμος αναστεναγμός, επαναλαμβανόμενος πολλές φορές για λίγα λεπτά κάθε μέρα, γνωστός και ως «κυκλικός αναστεναγμός», παρέχει μια στιγμιαία ψυχολογική απελευθέρωση από τα αρνητικά συναισθήματα και, μακροπρόθεσμα, είναι μια καλή στρατηγική ανακούφισης από το στρες.

Ως πρακτική ανακούφισης από το άγχος, ο αναστεναγμός ανοίγει τους «σάκους» αέρα στους πνεύμονες που ονομάζονται κυψελίδες και μεγιστοποιεί την ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνουν οι άνθρωποι στους πνεύμονές τους.

Όταν είμαστε αγχωμένοι και ενεργοποιείται η αντίδρασή μας στο στρες, συσσωρεύουμε διοξείδιο του άνθρακα.

Ο αναστεναγμός μας επιτρέπει να προσλαμβάνουμε αρκετό οξυγόνο με τη μία.

Στη συνέχεια, αυτή η μακρά εκπνοή μας επιτρέπει να αποφορτίσουμε αυτό το διοξείδιο του άνθρακα.

2. Εκτονωθείτε στη γυμναστική

Η γυμναστική μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την βελτίωση της ψυχικής σας υγείας – και η επιστήμη το επιβεβαιώνει.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για το ζήτημα μέχρι σήμερα, αναφέρει ότι η τακτική άσκηση είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του στρες.

Tip: Για να αποκομίσετε κάθε όφελος για την ψυχική σας υγεία, θα πρέπει να γυμνάζεστε με συνέπεια.

3. Βάλτε τη φωτογραφία κάποιου που αγαπάτε στο γραφείο σας

Η απλή πράξη της θέασης μιας φωτογραφίας μπορεί να παράγει ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» η οποία μπορεί να αντισταθμίσει τις ορμόνες του στρες.

Κοιτάζοντας μια φωτογραφία κάποιου που αγαπάτε ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ενεργοποιείται όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης.

4. Περάστε χρόνο στη φύση

Ολοένα και περισσότερες έρευνες «συνηγορούν» υπέρ του ότι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο στη φύση είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς.

Η έκθεση στη φύση σχετίζεται με πολλά ψυχικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευτυχίας, της ευεξίας, της παραγωγικότητας, της γνωστικής λειτουργίας, της μνήμης και της προσοχής, καθώς και της μείωσης του στρες.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που συχνάζουν σε χώρους πρασίνου έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

5. Κλάψτε

Έχετε παρατηρήσει ότι μετά από μια «γερή» δόση δακρύων αισθάνεσθε λιγότερο αγχωμένοι και αρκετά πιο χαλαροί;

Η αυτοκαταπραϋντική επίδραση του κλάματος συχνά περιγράφεται ως συναισθηματική «κάθαρση».

Το σώμα μετά το κλάμα ξεκουράζεται και προσπαθεί να βοηθήσει το μυαλό να «αποκατασταθεί» συναισθηματικά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της λειτουργίας φαίνεται να ενεργοποιούνται σημεία του εγκεφάλου τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην παραγωγή ωκυτοκίνης, ορμόνης που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την ηρεμία και τη γαλήνη.

6. Κρατήστε το χέρι ενός αγαπημένου σας προσώπου

Δεν χρειάζεται να βρεθείτε σε μια δύσκολη στιγμή για να κρατήσετε το χέρι του αγαπημένου σας.

Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία να προχωράτε χέρι χέρι, πιο ήρεμοι, πιο χαρούμενοι και πιο υγιείς. Από τα χέρια μας περνούν ευαίσθητες νευρικές ίνες που συνδέονται με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μακρύτερο νεύρο του σώματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της πέψης, της διάθεσης και της αναπνοής.

Η πίεση στις παλάμες ενεργοποιεί αυτές τις ευαίσθητες νευρικές απολήξεις στο δέρμα οι οποίες στέλνουν θετικά σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο και αυτό με τη σειρά του στον υποθάλαμο, ένα μέρος του εγκεφάλου με μια, επίσης, μεγάλη ποικιλία σημαντικών λειτουργιών.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση και επομένως μετριάζεται η αντίδραση του σώματος στο στρες. Γι’ αυτό και το κράτημα των χεριών συμβαίνει στον άνθρωπο ενστικτωδώς από την βρεφική ακόμα ηλικία.

Τα μωρά για παράδειγμα, σφίγγουν με τα χεράκια τους τους γονείς τους όταν τα αγγίζουν στις παλάμες. Επιπλέον, το άγγιγμα του χεριού και η αγκαλιά απελευθερώνουν ουσίες στον εγκέφαλο, όπως η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη, που αυξάνουν το αίσθημα της ευχαρίστησης και ενισχύουν το δέσιμο.