Αρχίσατε να φροντίζετε περισσότερο την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση με σωστή διατροφή και γυμναστική; Τότε λογικό είναι να περιμένετε να απαλλαγείτε από κάποια περιττά κιλά. Τι συμβαίνει όμως όταν τη μια μέρα η ζυγαριά «πέφτει» και την άλλη «ανεβαίνει» απροσδόκητα; Τι δεν κάνετε σωστά;

Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μάλλον πιο συχνή από ό,τι νομίζετε. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιθανές αιτίες.

Μήπως ήπιατε πολύ νερό;

Τις περισσότερες φορές, η ζυγαριά μετρά επιπλέον… νερό και όχι λίπος.

Η υψηλή πρόσληψη νατρίου προάγει την κατακράτηση. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού η οποία δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.

Ίσως φταίει το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να πάρετε βάρος κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση. Ως αποτέλεσμα, το σώμα αναγκάζεται να συγκρατήσει νερό μέχρι το αλκοόλ να υποστεί πλήρη επεξεργασία από τον οργανισμό.

Είναι γνωστό πως το αλκοόλ προσθέτει επίσης θερμίδες και αν είστε σε δίαιτα λογικά ήδη θα το αποφεύγετε εντελώς. Αν όμως ήπιατε ένα ποτηράκι χθες βράδυ, λογικό είναι να νιώθετε ένα ελαφρύ φούσκωμα.

Ακολουθείτε λάθος δίαιτα

Οι λεγόμενες crash diets που περιορίζουν σημαντικά τις θερμίδες, ίσως έχουν γρήγορα αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν είναι ούτε βιώσιμα ούτε υγιεινά.

Κάποια στιγμή θα θελήσετε αναπόφευκτα να καταναλώσετε κάτι παραπάνω και όταν το κάνετε, το νούμερο στη ζυγαριά μπορεί να ανέβει απότομα.

Το πιο βασικό ερώτημα: Πώς κοιμηθήκατε το βράδυ;

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο ξενυχτήσατε, τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αλλαγές στο βάρος.

Η στέρηση ύπνου συχνά συνεπάγεται κατανάλωση σνακ με πολλές θερμίδες και αλάτι, επομένως και κατακράτηση.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μείωση του μεταβολισμού ηρεμίας. Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR) είναι ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός σε συνθήκες πλήρους ηρεμίας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τον RMR. Συγκεκριμένα, μετά από αϋπνία ο RMR βρέθηκε σε μελέτη 5% χαμηλότερος από ότι μετά από πλήρη βραδινό ύπνο.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα για απώλεια βάρους και κοιμούνται ανεπαρκώς οδηγούνται σε μεγαλύτερη απώλεια μυϊκού ιστού παρά λίπους σε σχέση με άτομα που ακολουθούν τον ίδιο τύπο δίαιτας και συμπληρώνουν επαρκώς τις απαραίτητες ώρες βραδινού ύπνου (7 με 9 κάθε βράδυ).

Ας μην ξεχνάμε και το ρόλο του στρες

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα που επηρεάζουν την κατακράτηση. Κατά συνέπεια, μπορεί να σας προσθέσει βάρος μέσα στη νύχτα.

Έμμηνος ρύση

Η περίοδός σας και οι ορμονικές αλλαγές που τη συνοδεύουν μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο νιώθετε πρόσθετο βάρος, ωστόσο, να είστε σίγουρη ότι σύντομα θα επανέλθετε στα φυσιολογικά σας κιλά.

Κι όμως, η προπόνησή σας θα μπορούσε να είναι ο ένοχος

Τι σημαίνει αυτό;

Η αύξηση βάρους μετά από μια προπόνηση είναι φυσιολογική. Πρόκειται για βάρος νερού αφού το σώμα σας προσπαθεί να αντισταθμίσει τα υγρά που χάσατε κατά τη διάρκεια της προπόνησης μέσω της κατακράτησης.

Δεν πήγατε τουαλέτα

Οι τοξίνες που παραμένουν στο σώμα προσθέτουν κάποιο βάρος. Γι’ αυτό ιδανικά, ζυγιστείτε με άδειο στομάχι και αφού έχετε πάει τουαλέτα το πρωί και βέβαια εφόσον έχετε κοιμηθεί καλά και δεν ξεφύγατε από την διατροφή σας το προηγούμενο βράδυ.