Ο καρκίνος είναι μία χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό άνω του 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί ενώ εάν διαγνωστούν έγκαιρα θεραπεύονται σε ποσοστό άνω του 40%.

Αν και συνήθως προσβάλλει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, μελέτη της BMJ Oncology πέρυσι ανέφερε μια απότομη παγκόσμια αύξηση των καρκίνων σε άτομα κάτω των 50 ετών, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Δυτική Ευρώπη.

Οι επιστήμονες αναζητούν τι είναι αυτό που καθιστά πλέον τους νέους πιο ευάλωτους και πώς μπορεί να υπάρξει πρόληψη και όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση.

Μεταβολικό σύνδρομο και καρκίνος

Οι ερευνητές έχουν ήδη αποκαλύψει ότι το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τώρα, νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών, με κοινό χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο, έχουν τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα ευρήματα: υπέρταση, αυξημένα επίπεδα ζαχάρου, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή καλή χοληστερίνη (HDL).

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cancer», περιελάμβανε περισσότερους από 44.000 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 49 έτη που ζούσαν στο «Tangshan», μια πόλη νοτιοανατολικά του Πεκίνου.

Ύστερα από 4 χρόνια παρακολούθησης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τους χώρισαν σε 4 ομάδες με βάση τη σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου:

  • Χαμηλή και σταθερή (10,6%).
  • Μέτρια χαμηλή (40,8%).
  • Μέτρια υψηλή (41,5%).
  • Αυξημένη και αυξανόμενη (7,1%).

Περίπου 9 χρόνια μετά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο είχαν συνολικά 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τα άτομα με πιο σοβαρές παθήσεις και ακόμη υψηλότερος για εκείνους των οποίων η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν επιδείνωση του μεταβολικού συνδρόμου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου, 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των νεφρών και περίπου 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος σε σύγκριση με την πρώτη «χαμηλή και σταθερή ομάδα».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, έναν δείκτη χρόνιας φλεγμονής. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του ήπατος.

Τα άτομα που είχαν σταθερά υψηλό ή μη ελεγχόμενο μεταβολικό σύνδρομο αλλά όχι αυξημένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού.

«Η χρόνια φλεγμονή προκαλείται από διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το άγχος, η διατροφή, το επίπεδο δραστηριότητας και είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου», εξήγησαν οι επιστήμονες.

«Η χρόνια φλεγμονή προκαλεί ογκογένεση ενώ η ορμονική ανισορροπία και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν επίσης να ενισχύσουν περαιτέρω ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου στα άτομα με το σύνδρομο», συνέχισαν οι ίδιοι.

«Ας δούμε τη μελέτη ως προειδοποίηση»

Ενώ ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο είναι ήδη γνωστοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου (η παχυσαρκία μπορεί να είναι υπεύθυνη για έως και το 8% των καρκίνων), «η νέα έρευνα δείχνει πως οι μεμονωμένες καταστάσεις υγείας πολλαπλασιάζονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να αυξήσουν τον καρκίνο κινδύνου, εφόσον κανείς δεν κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για βελτίωση της υγείας του», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Han-Ping Shi, ειδικός γαστρεντερολογίας, ογκολογίας, παχυσαρκίας και διατροφής στο« Capital Medical University» του Πεκίνου.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής- λιγότερη φυσική δραστηριότητα, περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, νέες τοξίνες- έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για τις νεότερες γενιές», δήλωσαν οι επιστήμονες.

«Τα υψηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου υπογραμμίζουν τη σημασία της μεγαλύτερης ενημέρωσης έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου μέσω στοχευμένων στρατηγικών, όπως ο υγιεινός τρόπος ζωής και οι τακτικοί έλεγχοι υγείας.

Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί δυνητικά να μειώσει την εξέλιξη του μεταβολικού συνδρόμου και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου», κατέληξαν.