Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς περί απώλειας λίπους και είναι λογικό να έχουμε μπερδευτεί. Ας ρίξουμε μια ματιά στην… πραγματική πλευρά της απώλειας λίπους στο σώμα και ας εξετάσουμε το γιατί όταν στοχεύουμε σε ένα συγκεκριμένο μυϊκό γκρουπ, όπως τους κοιλιακούς για παράδειγμα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καίμε λίπος από την κοιλιά.

Η καύση λίπους είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που συμβαίνει σε όλο το σώμα

Κατά βάση, το λίπος διασπάται από την τροφή, αποθηκεύεται στο σώμα και για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, πρέπει να δημιουργηθεί ένας θερμιδικό έλλειμμα μέσω της άσκησης και της διατροφής. Όταν βρισκόμαστε σε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που «καίμε», τότε το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί τις αποθηκευμένες πηγές ενέργειας (το λίπος) για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Εδώ έρχεται ένα μύθος: η ιδέα ότι μπορούμε να «καίμε» λίπος από συγκεκριμένες περιοχές, αναλόγως τους ποιους μύες στοχεύουμε κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να «κάψουν» το λίπος από την κοιλιά, απλά κάνοντας πολλούς κοιλιακούς. Ή να διώξουν το λίπος από τα μπράτσα κάνοντας παραπάνω ασκήσεις για τρικέφαλους.

Δυστυχώς όμως, η απώλεια λίπους δεν λειτουργεί στοχευμένα και δεν επηρεάζεται άμεσα από το ποιές μυϊκές ομάδες δουλεύουμε την εκάστοτε στιγμή.

Όταν γυμνάζουμε ένα συγκεκριμένο μυϊκό γκρουπ, όπως οι κοιλιακοί ή οι τρικέφαλοι ή οποιοδήποτε άλλο σημείο.. ενδιαφέροντος , αυτό ισοδυναμεί με βελτίωση της δύναμης, της αντοχής και ενδεχομένως του όγκου του συγκεκριμένου μύ/ μυϊκής ομάδας. Το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και πάνω από τον μυ δεν θα επηρεαστεί την ώρα που θα κάνετε το 5ο σετ κοιλιακών αποσκοπώντας στο να έχετε επίπεδη και γραμμωμένη κοιλιά μέχρι το καλοκαίρι.

Η απώλεια λίπους σαν διαδικασία εξαρτάται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης, της διατροφής και του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας.

Για να πετύχουμε τη μέγιστη απώλεια λίπους, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τα εξής:

Πρώτον και κυριότερον όπως αναφέραμε και παραπάνω, το θερμιδικό έλλειμμα.

Όταν το σώμα σου χρειάζεται 2000 θερμίδες ημερησίως (θερμίδες που χρησιμοποιεί σε κατάσταση ηρεμίας, όσο δηλαδή εσύ δεν κινείσαι) και εσύ καταναλώνεις 1800 θερμίδες, τότε βρίσκεσαι σε θερμιδικό έλλειμμα.

Κατόπιν, η άσκηση.

Κατά την διάρκεια της άσκησης καίμε υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες σε διαφορετικά ποσοστά. Ανάλογα το είδος άσκησης και υπό προϋποθέσεις, όπως η διάρκεια και η έντασή της, τα ποσοστά αυτά αλλάζουν. Το ζητούμενο είναι το εξής : το σώμα θα χρησιμοποιήσει και κατά την διάρκεια της άσκησης και μετά παραπάνω θερμίδες από ότι θα χρησιμοποιούσε αν δεν κάναμε τίποτα, και παρουσία θερμιδικού ελλείμματος, θα υποχρεωθεί να κάψει παραπάνω λίπος.

Επιπλέον, η καθημερινή δραστηριότητα.

Καίμε πολλές περισσότερες θερμίδες όταν βρισκόμαστε σε διαρκή κίνηση, άρα όταν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το σώμα μας οφείλουμε να το κάνουμε. Είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξηθούν οι ενεργειακές μας δαπάνες χωρίς να το.. πολυκαταλαβαίνουμε.

Τέλος, το από πού θα χρησιμοποιήσει λίπος το σώμα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως γενετική προδιάθεση, φύλο, ηλικία, ορμονικό προφίλ.

Είναι σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες…

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η καύση λίπους είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που αφορά όλο το σώμα και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η στόχευση συγκεκριμένων μυών δεν οδηγεί απαραίτητα στην απώλεια λίπους από αυτές τις περιοχές. Είναι σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες και να υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και φροντίδα του σώματός μας για να επιτύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.