Πολλές φορές όταν ψάχνουμε κίνητρο για γυμναστική αναζητούμε «motivational quotes», δηλαδή φράσεις οι οποίες μας δίνουν ώθηση και κίνητρο για να προσπαθήσουμε περισσότερο, να βγούμε από την ζώνη άνεσης μας και να συνεχίσουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αν και είναι φυσικό να θέλουμε ένα ψυχολογικό boost πού και πού το οποίο και αναζητάμε σε φράσεις στο ίντερνετ, υπάρχουν μερικές οι οποίες πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να… εξαφανιστουν.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές:

No pain, no gain

«Χωρίς πόνο δεν υπάρχει κέρδος». Αυτή η φράση υπονοεί πως δεν θα υπάρχει πρόοδος παρά μόνο εάν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ωστόσο, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητάς της. Πολλές φορές μάλιστα, η υπερβολική αντίσταση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, μειώνοντας την πρόοδο αντί να την προάγει.

Γενικά, το πιο σημαντικό είναι να ακούμε το σώμα μας και να κατανοούμε πότε μπορούμε να το πιέσουμε παραπάνω και μέχρι ποιο σημείο.

Sweat is fat crying

«Ο ιδρώτας είναι το λίπος που… κλαίει». Η φράση αυτή ουσιαστικά μας λέει ότι ο ιδρώτας συνδέεται άμεσα με την απώλεια λίπους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα.

Ο ιδρώτας είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος με σκοπό την θερμορύθμιση.

Όταν ασκούμαστε, αυξάνεται εσωτερικά η θερμοκρασία μας και προκειμένου να μην υπάρξει κάποια βλάβη στο όργανά μας ή σε οποιονδήποτε άλλο ιστό, το σώμα αποβάλλει τη θερμοκρασία μέσω του ιδρώτα.

Η απώλεια λίπους συμβαίνει όταν βρισκόμαστε σε θερμιδικό έλλειμμα , κάτι που επιτυγχάνεται μέσω μιας συνδυαστικής προσέγγισης διατροφής, άσκησης και μεταβολισμού.

Άρα, τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδρώτα δεν συνεπάγονται μεγαλύτερη καύση λίπους.

Go hard or go home

«Ή προχώρα δυνατά ή πήγαινε σπίτι». Όπως και η πρώτη έκφραση (no pain, no gain), έτσι κι αυτή υποδεικνύει πως μόνο εάν πιέζεις τον εαυτό σου σε κάθε προπόνηση θα προοδεύσεις. Η αλήθεια ωστόσο βρίσκεται κάπου στην μέση…

Εάν δεν ζορίσουμε καθόλου το σώμα μας ώστε να βγει από την ζώνη άνεσής του, δεν θα έχουμε ιδιαίτερα αποτελέσματα. Όμως, η ένταση της άσκησης πρέπει να προσαρμόζεται στα επίπεδα φυσικής κατάστασης και τους στόχους του κάθε ασκούμενου ξεχωριστά. Οι προπονήσεις υψηλής έντασης  έχουν πολλά οφέλη, αλλά δεν είναι κατάλληλες για όλους (όπως πχ για έναν αρχάριο ασκούμενος ή άτομα με θέματα υγείας).

Η συνέπεια και η σταδιακή πρόοδος είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες μιας επιτυχημένης προπονητικής ρουτίνας, και όχι το να δίνεις το 101% σε κάθε προπόνηση.

Spot reduction

«Μείωση τοπικού πάχους». Αυτή η έκφραση δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε πως είναι αληθής, διότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως δουλεύοντας ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος στο οποίο θέλουμε να δούμε μείωση του λίπους (όπως στην κοιλιά ή στα «ψωμάκια»), θα δούμε απαραίτητα.

Η απώλεια λίπους συμβαίνει σε όλο το σώμα ως αποτέλεσμα της συνολικής κατανάλωσης θερμίδων και της θερμιδικής δαπάνης, δηλαδή πόσες θερμίδες καίμε μέσα στην ημέρα. Οι ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν και να τονώσουν τους μύες που δουλεύουμε, δεν μπορούν όμως να μειώσουν μαγικά το λίπος στα συγκεκριμένα σημεία εάν δεν προσέχουμε την διατροφή μας και δεν γυμνάζουμε συνολικά το σώμα μας.