Σύμφωνα με ανασκόπηση περισσότερων από 220 μελετών, οι αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, γνωστές ως σιωπηλό έμφραγμα του εγκεφάλου (SBI) και νόσος των εγκεφαλικών μικρών αγγείων (CSVD) είναι πιο συχνές σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, όπως κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή μυοκαρδιοπάθεια, νόσο της καρδιακής βαλβίδας και ανοιχτό ωοειδές τρήμα.

«Όταν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό μας στενεύουν, το αίμα δυσκολεύεται να φτάσει σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα αγγειακής γνωστικής εξασθένησης, που τελικά εξελίσσεται σε αγγειακή άνοια», εξηγούν οι επιστήμονες.

Καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικές αλλαγές

«Γενικά μιλώντας, ό,τι είναι κακό για την καρδιά είναι κακό και για τον εγκέφαλο», τόνισαν οι επιστήμονες.

Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το SBI (σιωπηλό έμφραγμα του εγκεφάλου) ήταν ανιχνεύσιμο σε περίπου 1 στα 3 άτομα με καρδιακή νόσο.

Τα δύο τρίτα των ατόμων που μελετήθηκαν παρουσίασαν αλλοιώσεις στη λευκή ουσία του εγκεφάλου που σημαίνει βλάβη στην προστατευτική επικάλυψη γύρω από τις νευρικές ίνες, το ένα τέταρτο είχε ενδείξεις ασυμπτωματικών μικροαιμορραγιών στον εγκέφαλο και περισσότεροι από τους μισούς είχαν εγκεφαλική ατροφία, που ορίστηκε ως «συρρίκνωση λόγω απώλειας νευρώνων ή συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων».

«Αν και τα άτομα με καρδιοπάθεια έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να εμφανίσουν αλλαγές στο αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου τους, δυστυχώς δεν υποβάλλονται τακτικά σε ανάλογη προληπτική εξέταση», δήλωσε ο Δρ Ζιν Ζου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής καρδιαγγειακών και νευρολογικών παθήσεων στο The George Institute for Global Health στο Σίδνεϊ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η γήρανση, η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα είναι μεταξύ των πιθανών αιτιών τέτοιων «κρυφών» αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

«Είναι πιθανό μια σταδιακή μείωση της καρδιακής παροχής σε ορισμένους ασθενείς με καρδιακή νόσο να επηρεάσει την ποσότητα αίματος που φτάνει στον εγκεφαλικό ιστό, συμβάλλοντας σε αγγειακές αλλαγές και γνωστική δυσλειτουργία. Είναι επίσης πιθανό οι κρυφές εγκεφαλικές αλλαγές και η γνωστική δυσλειτουργία να είναι συνέπεια μικροσκοπικών θρόμβων αίματος που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο μέσω της αρτηριακής κυκλοφορίας αφού σχηματιστούν στην καρδιά», συνέχισε.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι όλα τα άτομα με κολπική απινίδωση, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή μυοκαρδιοπάθεια και καρδιακή βαλβιδική νόσο θα πρέπει να υποβάλλονται σε σαρώσεις του εγκεφάλου», τόνισε κλείνοντας.