Τι σας «κλέβει» την ευχαρίστηση από το σεξ; Δείτε τι μπορεί να φταίει και πώς μπορεί να αναζωπυρώσετε τη σπίθα:

1. Δεν έχετε αυτοπεποίθηση

Όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια με το σώμα μας είναι δύσκολο να είμαστε ανοιχτοί ή αυθόρμητοι και, ενδεχομένως, να είμαστε πιο συγκρατημένοι.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, έως και το 90% των γυναικών και το 20-40% των αντρών αναφέρουν δυσαρέσκεια για το σώμα τους.

Για τις γυναίκες ειδικά, η κακή σωματική εικόνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική ευχαρίστηση και τη σωματική εγγύτητα.

Γι’ αυτό εστιάστε στις αισθήσεις και όχι στην εικόνα του σώματος, ώστε να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σας. Δεχτείτε τα κομπλιμέντα του/της συντρόφου σας και αποδεχτείτε ότι τα πράγματα αλλάζουν – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ευχαρίστηση υπό νέες συνθήκες.

2. Σκέφτεστε άλλα πράγματα

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen στην Ολλανδία, το σεξ δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα, αλλά και με το μυαλό.

Δεν αρκεί μόνο να είστε εκεί σωματικά, πρέπει να είστε και πνευματικά παρόντες για να συνδεθείτε με το/τη σύντροφό σας.

Μια καλή ιδέα είναι να εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητά σας και, ύστερα, να μεταφέρετε αυτή τη νοοτροπία στην κρεβατοκάμαρα.

3. Ντρέπεστε να μιλήσετε για το σεξ

Είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς σχετικά με τη σωματική και συναισθηματική σας ικανοποίηση.

Έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα, που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, έδειξε ότι η λίμπιντο των γυναικών αυξομειωνόταν ανάλογα με την ικανοποίηση και την ποιότητα της σχέσης τους.

4. Έχετε κολλήσει στη ρουτίνα

Μια πορτογαλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine υποστηρίζει ότι οι άνδρες αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής πλήξης σε μακροχρόνιες σχέσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Συζητήστε ανοιχτά για τα πράγματα που θέλετε να δοκιμάσετε και αποφύγετε να μιλάτε συνεχώς για τα καθημερινά, τα τετριμμένα και όσα σας αγχώνουν (π.χ., παιδιά, οικονομικά, υποχρεώσεις).

5. Έχετε άγχος… απόδοσης

Το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης επηρεάζει το 9% έως 25% των ανδρών και το 6% έως 16% των γυναικών – αναστέλλοντας τη σεξουαλική επιθυμία.

Αν αισθάνεσθε αγχωμένοι πριν από το σεξ, δεν χρειάζεται να το πιέσετε. Καλύτερα να πάρετε τα πράγματα αργά. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά την πίεση, που πολλές φορές «σκοτώνει» τη λίμπιντο.

Θα μπορούσατε μάλιστα να το συζητήσετε από πριν με τον σύντροφό σας και να του εκφράσετε τις δυσκολίες και τους δισταγμούς σας.