Η πρωινή βιασύνη για τη δουλειά μπορεί να εκτοξεύσει το στρες μας στα ύψη. Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της OnePoll σε 2000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για πολλούς το άγχος χτυπάει κόκκινο στις 8:15 π.μ.

Οι περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι αισθάνονται καταβεβλημένοι αφού σηκωθούν από το κρεβάτι. Μερικές από τις πιο κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι οι προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο, η αναζήτηση των χαμένων κλειδιών του σπιτιού και η απόφαση για το τι θα φορέσουν.

Πώς θα κάνετε τα πρωινά σας λιγότερο αγχωτικά

Ξεκινήστε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ

Ιεραρχήστε τις εργασίες σας και καταγράψτε τους στόχους για την επόμενη μέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει σημαντικά να κερδίσετε έδαφος το πρωί αφού θα έχετε ένα σαφές σχέδιο και εστιασμένη την προσοχή σας.

Αποφύγετε την… αναβολή

Μην πατάτε «αναβολή» στο ξυπνητήρι! Το να «μπαινοβγαίνετε» τόσο απότομα σε κύκλους ύπνου που δεν ολοκληρώνονται δημιουργεί σοκ όχι μόνο στο νευρικό σας σύστημα, αλλά σε ολόκληρο το σώμα. Για να συνέλθει ο εγκέφαλος από αυτή τη διαδικασία, χρειάζονται περίπου 4 ώρες για κάθε φορά που πατήσατε «snooze», λένε οι ειδικοί από Sleep Clinic Services.

Γενικά, η αναβλητικότητα και η δημιουργία δικαιολογιών για την αποφυγή υποχρεώσεων μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση εργασιών, με αποτέλεσμα τελικά να αισθάνεστε υπερένταση, άγχος και να έχετε τελικά μια χαοτική εβδομάδα.

Δώστε στον εαυτό σας έναν λόγο για να σηκωθεί

Τι είναι αυτό που ειλικρινά περιμένετε από το πρωινό σας; Τι είναι αυτό που σας αρέσει και μπορεί να μην βρίσκετε το χρόνο να το κάνετε μέσα στην ημέρα; Σκεφτείτε το και ξεκινήστε από αυτό.

Μπορεί πολύ απλά να θέλετε να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας πριν ξυπνήσουν όλοι οι άλλοι στο σπίτι ή πριν αρχίσουν τα τηλέφωνα να χτυπούν. Το ξύπνημα μόλις 30 λεπτά νωρίτερα μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να βιώσετε την ηρεμία που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε την ημέρα με υπομονή και πολύ λιγότερο στρες.

Ανοίξτε τις κουρτίνες

Έχετε άγχος και κάνετε ανήσυχες σκέψεις; Το πρωινό φως του ήλιου μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να καταπραΰνει το στρες. Συγκεκριμένα, ενεργοποιεί την απελευθέρωση σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας».

Επιπλέον, το ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας και να δώσει ώθηση στην παραγωγικότητά σας. Εάν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, βγείτε για λίγο στον ήλιο και δοκιμάστε ξανά αφού επιστρέψετε. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε διαφορά.

Κάντε ένα αναζωογονητικό ντους

Το πρωινό ντους είναι σαν τον καφέ: Ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, αφυπνίζει τους μυς και αναζωογονεί τις αισθήσεις. Για πολλούς αντιπροσωπεύει την αρχή της ημέρας, ένα σταθερό σημείο από το οποίο μπορούν να αφοσιωθούν στη φροντίδα του εαυτού τους.

Αφήνοντας πίσω το χθες – ή μάλλον τα χθεσινά υπολείμματα make up – και νιώθοντας καθαροί και φρέσκοι, έχετε ένα προβάδισμα ηρεμίας και αυτοπεποίθησης για να κατακτήσετε τη μέρα που έχετε μπροστά σας, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Cleveland.