Όσον αφορά την ημικρανία και τη γυμναστική, δεν φαίνεται να υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Για ορισμένα άτομα, τα συμπτώματα του πόνου στο κεφάλι βελτιώνονται σταδιακά με την άσκηση αλλά για άλλα, η διαδικασία της προπόνησης μπορεί να είναι ανυπόφορη, προκαλώντας περαιτέρω κρίσεις.

Εάν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, αξίζει να προσπαθήσετε να βρείτε το κατάλληλο είδος προπονητικής ρουτίνας για εσάς και να δώσετε στην άσκηση μια δεύτερη ευκαιρία για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, η γυμναστική συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, των λεγόμενων ορμονών της «ευτυχίας». Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο και στη μείωση του στρες. Ως εκ τούτου, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για τη διαχείριση της ημικρανίας.

Ποια είναι τα κατάλληλα βήματα ώστε να καταφέρουμε να αποκομίσουμε τα οφέλη;

Ακολουθήστε μια αργή και σταθερή προσέγγιση- Εστιάστε στην αναπνοή

Μην πιέζετε απότομα τον εαυτό σας. Μια ξαφνική προπόνηση υψηλής έντασης όπως το τρέξιμο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα μιας και το σώμα καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο και χάνει γρήγορα νερό. Θα πρέπει να αυξάνετε σταδιακά και πάντα με γνώμονα το τι σας λέει το σώμα σας. Κάντε λοιπόν κάθε φορά μια παραπάνω προσπάθεια και επιβραδύνετε όποτε αισθάνεστε πως έτσι πρέπει.

Επιπλέον, εστιάστε στην αναπνοή και μην παραλείπετε την προθέρμανση. Το σώμα πρέπει πάντα να προετοιμάζεται πριν τη γυμναστική για να αποφεύγονται καταπόνηση και τραυματισμοί. Η αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Εάν κάνετε προπόνηση δύναμης, συνιστάται να εισπνέετε κατά τη διάρκεια του «χαλαρού» τμήματος κάθε άσκησης. Στην προπόνηση cardio, προσπαθήστε να εισπνέετε και να εκπνέετε από τη μύτη σας με αργό, ελεγχόμενο τρόπο, χρησιμοποιώντας το διάφραγμα, καθώς αυτό βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Φυσικά, μπορεί να καταλήξετε να λαχανιάζετε και να αναπνέετε από το στόμα σας ενώ η προσπάθειά σας εντείνεται, απλά πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε καθώς οι σύντομες ρηχές αναπνοές δεν βοηθούν το σώμα να ανταποκριθεί στην ξαφνική υψηλή ζήτηση για οξυγόνο, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε κρίση ημικρανίας.

Επιλέξτε τις κατάλληλες ασκήσεις

Καλό θα ήταν να εντοπίσετε εκείνες τις ασκήσεις που σχετίζονται με την έναρξη μιας κρίσης ημικρανίας. Για παράδειγμα, εάν τα push-ups σας επιβαρύνουν, αποφύγετε να τα κάνετε ή τροποποιήστε τον τρόπο που τα εκτελείτε. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καταγράψετε κι άλλους παράγοντες που μπορεί να σας προκαλούν ημικρανία στην προπόνηση, από την μουσική μέχρι το φωτισμό, ακόμα και το αν πριν ξεκινήσετε την άσκηση είχατε μια αγχωτική μέρα στο γραφείο.

Θυμηθείτε πως οι ήπιες προπονήσεις που εμπεριέχουν διαλογισμό, όπως η γιόγκα μπορούν, σύμφωνα με έρευνες, να βοηθήσουν καθώς συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες, ένα σημαντικό έναυσμα για την ημικρανία.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείονται άλλα είδη προπόνησης. Το «κλειδί» είναι όπως αναφέραμε να ακούτε προσεκτικά το σώμα σας και πώς αυτό ανταποκρίνεται στην κάθε διαφορετική δραστηριότητα.

Πιείτε νερό, μην μένετε με άδειο στομάχι και ξεκουραστείτε

Μερικές φορές, δεν είναι η ίδια η προπόνηση που πυροδοτεί την ημικρανία, αλλά το τι κάνετε πριν και μετά από αυτήν. Για παράδειγμα, το να μην πίνετε αρκετό νερό ή να αθλείστε στη ζέστη, μπορεί να δυσκολέψει τα πράγματα. Επίσης, η άσκηση με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι γνωστό πως πυροδοτεί την ημικρανία. Παραμείνετε λοιπόν ενυδατωμένοι και τροφοδοτήστε το σώμα σας εκ των προτέρων με υδατάνθρακες, οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.

Τέλος, μην… τσιγκουνεύεστε την ξεκούραση. Ο κακός ύπνος μειώνει την αντοχή του σώματος στη σωματική δραστηριότητα και μπορεί να είναι υπεύθυνος για την έναρξη μιας ακόμα κρίσης ημικρανίας.