Για πολλούς από εμάς, ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Το πρωί μας ξυπνά, κατά την διάρκεια της ημέρας μας κρατά σε εγρήγορση ενώ το απόγευμα μας δίνει το πολυπόθητο boost ενέργειας για να φέρουμε τα πάντα εις πέρας. Τι γίνεται όμως, όταν παραλείπουμε το πρωινό από την διατροφή μας και στρεφόμαστε απευθείας στον καφέ;

Και μετά από πόσες ώρες χωρίς φαγητό θεωρείται ότι πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; Αυτό ορίζεται περίπου στις δύο ώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς από τα αμερικανικά εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Εάν λοιπόν, ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων ίσως να θέλετε να το ξανασκεφτείτε, μιας και αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει και επιπτώσεις.

Αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα

Σε παλαιότερη μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο British Journal of Nutrition, αναφέρεται ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να αυξήσει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ τα άτομα που είχαν φάει πρωινό πριν πιουν καφέ δεν εμφάνισαν αύξηση.

Ο έλεγχος και η αποφυγή των απότομων αυξομειώσεων είναι κομβικής σημασίας, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος μεταβολικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να προκαλέσει καούρα

Όταν τρώτε μια μπουκιά από το φαγητό σας ή πίνετε μια γουλιά νερό, μια βαλβίδα που ονομάζεται καρδιοοισοφαγική ή και κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας ανοίγει για να επιτρέψει στη τροφή ή τα υγρά να περάσουν από τον οισοφάγο στο στομάχι σας. Μόλις εισέλθουν, η βαλβίδα κλείνει ξανά.

Σύμφωνα όμως, με τους ειδικούς από την Αμερικανική Εταιρεία Γαστρεντερικής Ενδοσκόπησης, ο καφές μπορεί να χαλαρώσει την εν λόγω βαλβίδα, με αποτέλεσμα να μην κλείνει τελείως και να επιτρέψει στο στομαχικό οξύ να εισχωρήσει στον οισοφάγο σας (κατάσταση γνωστή με τον όρο παλινδρόμηση οξέος).

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πιο κοινό σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέος, την καούρα, η οποία μπορεί να μοιάζει με οξύ πόνο στο στέρνο. Ο καφές μπορεί επίσης να σας προκαλέσει ναυτία εξαιτίας της υψηλής οξύτητάς του.

Ακόμα και νευρικότητα

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει νευρικότητα. Ανάλογα με το αν έχετε ήδη φάει ή όχι, μπορεί να αισθανθείτε τις επιδράσεις της πιο γρήγορα ή πιο αργά ενώ και τα γονίδιά σας μπορεί να παίζουν ρόλο.

Σύμφωνα με έρευνα, δημοσιευμένη στο Coffee & Health‌, οι γενετικές παραλλαγές φαίνεται να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται την καφεΐνη.

Εάν λοιπόν, έχετε παρατηρήσει ότι γίνεστε πιο νευρικοί μετά την κατανάλωση καφέ, τότε είναι πιο πιθανό να νιώθετε σε ένταση εάν πιείτε με άδειο στομάχι.