Υγρά μάτια, ακατάπαυστο φτέρνισμα και βήχας είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εποχική αλλεργία. Αυτά τα συμπτώματα μάλιστα, μπορεί να ενταθούν κατά την διάρκεια της νύχτας σε τέτοιο βαθμό που να διακόπτουν τον ύπνο σας.

Πράγματα όπως η στάση του ύπνου και οι ερεθιστικοί παράγοντες σε εσωτερικούς χώρους, όπως το τρίχωμα των κατοικίδιων, η σκόνη και η μούχλα είναι συνήθεις λόγοι για τους οποίους οι αλλεργίες μπορεί να εντείνονται τις βραδινές ώρες.

Γιατί χειροτερεύει την νύχτα;

Η επιδείνωση των αλλεργικών συμπτωμάτων το βράδυ είναι συνηθισμένη και μερικοί από τους λόγους, περιλαμβάνουν:

  • Στάση ύπνου: Η κατάκλιση οδηγεί το υγρό στη μύτη και τη ρινική οδό προς τα πίσω, στον λαιμό σας. Όταν έχετε αλλεργίες, αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο λαιμό, βήχα, συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα που μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνους.
  • Σκόνη και μούχλα: Συνήθως σκεφτόμαστε ότι οι αλλεργικοί παράγοντες βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, πολλά είναι όμως και τα αλλεργιογόνα που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο υπνοδωμάτιο. Η συσσωρευμένη σκόνη σε τοίχους και δάπεδα, το τρίχωμα των κατοικιδίων αλλά και η ανάπτυξη μούχλας μέσα στους τοίχους μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματά σας.
  • Γύρη: Η γύρη μπορεί να σας… «ακολουθήσει» στο σπίτι ή να μεταφερθεί σε εσωτερικούς χώρους στο τρίχωμα ενός κατοικιδίου.

Πώς θα νικήσετε την αλλεργία

Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας δώσει, εφόσον χρειάζεστε, την κατάλληλη αγωγή, μερικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας, περιλαμβάνουν:

  • Κοιμηθείτε με τα παράθυρά σας κλειστά, βεβαιωθείτε όμως ότι το πρωί το υπνοδωμάτιό σας θα αεριστεί καλά.
  • Αφαιρέστε τα χαλιά από το υπνοδωμάτιό σας κι εάν δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν σκουπίστε τακτικά με την ηλεκτρική σκούπα.
  • Αλλάζετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, όπως και την μαξιλαροθήκη σας.
  • Αποφύγετε να έχετε στο υπνοδωμάτιο αντικείμενα που μαζεύουν σκόνη και υγρασία, όπως μαλακά έπιπλα.

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για τις αλλεργίες;

Η αλλαγή της στάσης ύπνου μπορεί να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ανακουφιστείτε την νύχτα. Αποφύγετε να ξαπλώσετε με την πλάτη σας επίπεδη στο  στρώμα, μιας και αυτή η θέση κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα.

Δοκιμάστε να ανυψώσετε το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματός σας, χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι και τους ώμους σας.