Η κυτταρίτιδα, αν και κάτι φυσιολογικό στο σώμα μας, συχνά χαρακτηρίζεται ως «πρόβλημα», ειδικά στη σημερινή εποχή των social που μας εκθέτει διαρκώς σε εικόνες λείων, αψεγάδιαστων επιδερμίδων.

Παρά τις κοινές πεποιθήσεις, η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται μόνο σε άτομα με παραπανίσια κιλά. Ακόμη και οι πιο αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να έχουν και βέβαια υπάρχουν πράγματα που κανείς μπορεί να κάνει για να τη μειώσει, αλλά όχι, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, να απαλλαγεί τελείως από αυτήν. Ένα από αυτά είναι και η τακτική γυμναστική.

Συγκεκριμένα, η άσκηση κάνει τους μύες να είναι και να φαίνονται πιο δυνατοί. Και όσο πιο δυνατοί είναι οι μύες, τόσο καλύτερα νιώθουμε. Και όσο καλύτερα νιώθουμε, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχουμε, γεγονός που μας βοηθά να εστιάζουμε σε πιο σημαντικά για την υγεία και την ευεξία μας πράγματα, πέρα από την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Τι προκαλεί κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι ορατό υποδόριο λίπος που συσσωρεύεται κυρίως στους γλουτούς και τους μηρούς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που την προκαλούν, όπως:

Η ανατομία και οι ορμόνες

Η κυτταρίτιδα είναι γνωστό ότι επηρεάζει τις γυναίκες πολύ περισσότερο από τους άνδρες λόγω των υψηλότερων επιπέδων οιστρογόνων και διαφορών ανατομίας.

Η ηλικία

Αν και η ηλικία δεν θεωρείται η κύρια αιτία της κυτταρίτιδας, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.

Πιο αναλυτικά, ο συνδετικός ιστός που συναντάται στο δέρμα γίνεται πιο λεπτός μεγαλώνοντας, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, η οποία βέβαια μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών.

Η κληρονομικότητα

Έρευνες δείχνουν ότι είμαστε πιο ευαίσθητοι στην κυτταρίτιδα αν οι γονείς ή κάποιος στενός μας συγγενής έχει.

Οι «κακές» συνήθειες

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν την κυτταρίτιδα.

Αντίθετα, ένας δραστήριος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με μια θρεπτική, αντιφλεγμονώδη διατροφή και καλή ενυδάτωση μπορούν να βελτιώσουν την όψη της επιδερμίδας.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις «κατά» της κυτταρίτιδας;

Για να γίνουν πιο ορατοί οι μύες και να μειωθεί έως ένα βαθμό η κυτταρίτιδα, απαιτείται απώλεια σωματικού λίπους (που συμβαίνει σε ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο σε μια περιοχή) και αύξηση μυϊκής μάζας.

Αν και η άσκηση βοηθά σε όλα, θα πρέπει να δεσμευθείτε σε έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής εάν θέλετε να την μειώσετε.

Ένας συνδυασμός ασκήσεων cardio με ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα βοηθά στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη της απώλειας μυών, εφόσον συνοδεύεται από ένα θρεπτικό και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο.

Η καρδιαγγειακή άσκηση, όπως το κολύμπι, το τρέξιμο, το περπάτημα, η ποδηλασία κ.λπ., ενδυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες ενώ παράλληλα «καίτε» θερμίδες.

Συνιστάται ένας συνδυασμός μέτριας και υψηλής έντασης cardio. Για παράδειγμα, μια μέρα θα μπορούσατε να κάνετε μια ώρα περπάτημα και την επόμενη, μια 20λεπτη προπόνηση υψηλής έντασης.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης (π.χ. άρση βαρών, γυμναστική με ζώνες αντίστασης, pilates κ.λπ.) είναι σημαντική για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας και μπορεί να βοηθήσει στην «καύση» περισσότερων θερμίδων εν ώρα ηρεμίας.