Υπάρχει μια νέα μορφή σχέσεων στις μέρες μας που ονομάζεται situationship. Στην ουσία, πρόκειται για μια ρομαντική κατάσταση μεταξύ δύο ατόμων που δεν έχουν (ακόμη) επίσημα σχέση [situation (κατάσταση) + relationship (σχέση)].

Αν έχετε ακούσει το 11ο άλμπουμ της Taylor Swift με τον τίτλο «The Tortured Poets Department», θα έχετε καταλάβει από τους σπαρακτικούς στίχους ότι αυτού του είδους οι σχέσεις συχνά αποτυγχάνουν.

Κι ενώ όλοι νομίζαμε ότι το situationship της πολυβραβευμένης τραγουδίστριας με τον Matty Healy, τον ερμηνευτή του συγκροτήματος «The 1975», κράτησε μόνο ένα μήνα, τελικά αποκαλύφθηκε ότι αυτή η απροσδιόριστη κατάσταση «τράβηξε» μια ολόκληρη δεκαετία.

Βέβαια η ίδια σε ανάρτησή της ανέφερε ότι πλέον τα τραύματά της επουλώθηκαν και ότι έχει βάλει τελεία στις ιστορίες του παρελθόντος που την πόνεσαν.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά το άλμπουμ της είναι «μια ανθολογία νέων έργων που αντικατοπτρίζουν γεγονότα, απόψεις και συναισθήματα από μια φευγαλέα και μοιραία στιγμή του χρόνου – μια στιγμή που ήταν τόσο συγκλονιστική όσο και θλιβερή εξίσου». «Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει», ξεκαθάρισε.

Γιατί πονάει τόσο το situationship;

Όταν ένας άνθρωπος μας δεν μοιράζεται πολλές προσωπικές πληροφορίες, δεν ανοίγεται και δεν μας δείχνει όλες τις πλευρές της ζωής του είναι πολύ πιθανό να μην ενδιαφέρεται ή να μην είναι έτοιμος για μια ουσιαστική και σοβαρή σχέση.

Επιπλέον, αν κάποιος δεν προσπαθεί αρκετά, δεν ανταποκρίνεται ή δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος φαίνεται ότι δεν φαντάζεται το μέλλον του μαζί μας.

Φυσικά, όταν υπάρχουν έντονα συναισθήματα στη μέση μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε αυτά τα σημάδια ή μπορεί να ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που θα βρούμε στο δρόμο μας.

Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε χωριστούς δρόμους;

Αν διαπιστώνετε ότι παρά τις προσπάθειές σας για αλλαγή, οι προβληματικές δυναμικές επαναλαμβάνονται και ότι έχετε παγιδευτεί σε έναν εξαντλητικό φαύλο κύκλο αναρωτηθείτε εάν μπορείτε – και εάν θέλετε – να μείνετε στη σχέση αν δεν πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που οραματίζεστε.

«Κόκκινες σημαίες»

  • Αισθάνεστε ότι δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε, με αποτέλεσμα να νιώθετε εξαντλημένοι και υποτιμημένοι.
  • Αισθάνεστε συνεχώς την έλλειψη σεβασμού ή ότι ο σύντροφός σας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.
  • Παρατηρείτε την αυτοεκτίμησή σας να «πέφτει» με την πάροδο του χρόνου.
  • Αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας δεν σας υποστηρίζει, ότι σας παρεξηγεί, σας υποτιμά ή σας επιτίθεται.
  • Νιώθετε θλίψη, θυμό ή κούραση αφού μιλήσετε ή επικοινωνήσετε μαζί του.
  • Δεν νιώθετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας όταν βρίσκεστε κοντά σε αυτό το άτομο.
  • Ξοδεύετε πολύ χρόνο και συναισθηματική δύναμη προσπαθώντας να ενθαρρύνετε το σύντροφό σας.
  • Πάντα και οτιδήποτε και αν γίνει φταίτε.
  • Βγάζετε ο ένας στον άλλον την άσχημη πλευρά της προσωπικότητάς σας.

Αν αποφασίσετε ότι η τρέχουσα δυναμική δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποδεχτείτε, τότε ήρθε η ώρα να αναγνωρίσετε ότι η αποδέσμευση μπορεί να είναι το υγιέστερο επόμενο βήμα.