Γνωρίζουμε ότι ο ενεργός τρόπος ζωής είναι κομβικής σημασίας για την υγεία μας. Τώρα νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ESC Preventive Cardiology 2024, το επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, το επιβεβαιώνει αφού αποκαλύπτει ότι ανεβαίνοντας τα σκαλιά μπορούμε να αυξήσουμε την διάρκεια της ζωής μας.

«Αν έχετε την επιλογή, προτιμήστε να ανεβείτε τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα καθώς θα βοηθήσει την καρδιά σας», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sophie Paddock από το University of East Anglia.

«Ακόμη και οι σύντομες εκρήξεις φυσικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, με την αναρρίχηση σκαλοπατιών να αποτελεί ιδανική επιλογή για να τις ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας» επισημαίνει η ίδια.

Πώς ευνοείται η υγεία σας

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, μέσω διαφόρων ενεργειών όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως δεν πληρούν τα συνιστώμενης επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς του αμερικανικού CDC.

Η αναρρίχηση σκάλας αποτελεί μια πρακτική και εύκολα προσβάσιμη μορφή φυσικής δραστηριότητας που συχνά παραβλέπουμε.

Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν εάν η αναρρίχηση σκάλας παίζει ρόλο στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Αφού συγκέντρωσαν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για το θέμα, διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση.

Υπήρχαν εννέα μελέτες με 480.479 συμμετέχοντες στην τελική ανάλυση. Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε τόσο υγιείς συμμετέχοντες όσο και εκείνους με ιστορικό καρδιακής προσβολής ή περιφερικής αρτηριακής νόσου. Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 35 έως 84 ετών και το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Σε σύγκριση με το να μην ανεβαίνετε σκάλες, η αναρρίχηση συσχετίστηκε με 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 39% λιγότερες πιθανότητες  θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

«Βασισμένοι σε αυτά τα ευρήματα, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους την αναρρίχηση σκαλοπατιών. Αυτό που είδαμε είναι ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνετε, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα οφέλη για την υγεία σας, όμως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε αυτόν τον ισχυρισμό.

Έτσι όταν πάτε στην δουλειά, όταν επιστρέφετε σπίτι κι οπουδήποτε υπάρχει διαθέσιμη η επιλογή της σκάλας, προτιμήστε την» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Εάν αναρωτιέστε τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να προσθέσετε μερικά ακόμα λεπτά σύντομης δραστηριότητας στην ημέρα σας, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Προσθέστε σύντομα σπριντ στην κανονική σας βόλτα από το πάρκινγκ στο γραφείο, στο σούπερ μάρκετ ή στο σπίτι.
  • Κάντε λίγο τζόκινγκ επί τόπου όταν χρειάζεστε ένα διάλειμμα όταν κάθεστε όλη μέρα στο γραφείο σας.
  • Αφιερώστε λίγο χρόνο στα παιδιά ή το κατοικίδιό σας και παίξτε κυνηγητό.

Εκτός από την καρδιά σας, επωφελούνται και οι μυς σας ενώ καίτε και επιπλέον θερμίδες, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο μεταβολικός σας ρυθμός. Ταυτόχρονα θα παρατηρήσετε ότι η διάθεσή σας βελτιώνεται χάρη στην ενισχυμένη παραγωγή ενδορφινών, των feel-good ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.