Χρειάζεται σε πολλές στιγμές και περιστάσεις της ζωής, όταν, για παράδειγμα, θέλετε να συστηθείτε σε μια κοινωνική εκδήλωση, να δώσετε μια ομιλία μπροστά σε κόσμο, να ζητήσετε προαγωγή ή να εκφράσετε για πρώτη φορά τα συναισθήματά σας σε ένα άτομο που σας ενδιαφέρει. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση να κάνετε όσα επιθυμείτε;

Θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να τη χτίσετε, να γίνετε ψυχικά ισχυρότεροι και, κατ’ επέκταση, να βελτιώσετε τη ζωή σας. Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που, αν τις ακολουθήσετε, θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε σιγουριά και πίστη στις ικανότητές σας.

Σταματήστε να συγκρίνεστε με τους άλλους

Όλοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους ανθρώπους γύρω μας είτε παρατηρώντας τις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα είτε αναλογιζόμενοι την επαγγελματική ή προσωπική επιτυχία που θεωρούμε ότι έχουν οι φίλοι και οι γνωστοί μας. Αυτή η στάση όμως είναι ο χειρότερος εχθρός της αυτοπεποίθησης. Καλό είναι, όταν αντιληφθείτε ότι αρχίζετε να σκέφτεστε ότι είστε ανώτεροι ή κατώτεροι από τους άλλους, να κατανοήσετε ότι αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. Δεν έχει αξία να συγκρίνεστε με τους γύρω σας, αλλά, αντλώντας έμπνευση από τα θετικά πρότυπα και όχι ζηλεύοντάς τα, να προσπαθήσετε να βελτιωθείτε και να γίνετε καλύτεροι από τον προηγούμενο εαυτό σας και όχι από τους άλλους.

Βάλτε όρια

Είναι αδύνατον να έχετε αυτοπεποίθηση όταν νιώθετε ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι. Θα πρέπει να μπορείτε να λέτε όχι σε ό,τι δεν θέλετε ή σε ό,τι δεν σας αρέσει. Όταν δημιουργήσετε υγιή όρια, θα διαπιστώσετε ότι θα είστε πλέον σε θέση να καθορίζετε ποιες συμπεριφορές θα ανέχεστε και ποιες όχι και, φυσικά, να έχετε τον έλεγχο και την ευθύνη της ζωής σας.

Φροντίστε το σώμα σας

Είναι δύσκολο να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό μας όταν δεν έχετε φερθεί σωστά στο σώμα σας. Δίνοντας λοιπόν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, αυξάνετε και την αυτοπεποίθησή σας.

Μιλήστε θετικά για σας

Όταν χρησιμοποιείτε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σας, τον κρατάτε πίσω και μειώνετε την αυτοπεποίθησή σας. Είναι καλύτερο να συνηθίσετε στην ιδέα ότι ορισμένα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια για να τα καταφέρετε.

Συμπεριφερθείτε σαν να νιώθετε αυτοπεποίθηση

Ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξετε τα συναισθήματά σας είναι να αλλάξετε τη στάση ζωής σας. Τι θα κάνατε αν νιώθατε πράγματι αυτοπεποίθηση; Θα μαθαίνατε κάτι καινούριο; Θα μετακομίζατε; Θα αλλάζατε δουλειά; Μπορείτε να αποφασίσετε ότι πιστεύετε στον εαυτό σας, να τα πραγματοποιήσετε όλα αυτά τώρα και, μαζί τους, να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Περάστε χρόνο με εμψυχωτικούς ανθρώπους

Οι γύρω μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Αν σας περιβάλλουν επικριτικοί και αρνητικοί άνθρωποι, σίγουρα αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γνώμη που έχετε για τον εαυτό σας. Αν, αντίθετα, συναναστρέφεστε ανθρώπους που μπορούν να σας εμψυχώνουν και να σας υποστηρίζουν χωρίς να σας κρίνουν, θα νιώθετε πολύ καλύτερα.

Σκεφτείτε με θετικότητα

Ο καθένας μας έχει έναν εσωτερικό διάλογο που τρέχει στο κεφάλι του όλη μέρα. Αν, για παράδειγμα, κάνετε ένα λάθος και πείτε στον εαυτό σας ότι είναι ηλίθιος, αυτό δεν είναι ασήμαντο. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα αρνητικό σχόλιο για σας, ενισχύετε τη συσχέτιση μεταξύ του «ηλίθιου» και του εαυτού σας. Πείτε καλύτερα απλώς ότι κάνατε ένα λάθος χωρίς να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας, αλλά μόνο την πράξη σας.

Εκμεταλλευτείτε τις ικανότητές σας

Βρείτε τους τομείς στους οποίους αισθάνεστε σίγουροι και αξιοποιήστε τους, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή σας. Αν βασιστείτε στις επιτυχίες σας και όχι στις αποτυχίες σας για να δημιουργήσετε μια εικόνα για σας, θα νιώσετε αναμφίβολα πιο ασφαλείς και ικανοί.

Ζητήστε τη γνώμη των άλλων

Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους που σας αγαπούν και σας εκτιμούν ποια είναι η γνώμη τους για σας και ποια τα δυνατά σας σημεία, είναι βέβαιο ότι μέσα από τα δικά τους μάτια –που μπορεί να σας εκπλήξουν κιόλας– θα αναβαθμιστεί η ιδέα που έχετε για τον εαυτό σας και η πίστη σας σε αυτόν.

Ζητήστε βοήθεια

Η συζήτηση με ένα θεραπευτή θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις βαθύτερες αιτίες της ανασφάλειάς σας, να τις αντιμετωπίσετε και να ανακαλύψετε στρατηγικές και δεξιότητες που θα συμβάλουν στο να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Βρείτε εσωτερική επικύρωση

Η επιβεβαίωση που θα πάρετε από τους άλλους θα σας βοηθήσει παροδικά, αλλά δεν είναι αρκετή για να χτίσετε και να διατηρήσετε μια σταθερή θετική εικόνα για σας. Έτσι, θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να στηρίζετε και να επιβραβεύετε τον εαυτό σας. Μπορείτε μάλιστα να σημειώνετε ή να επαναλαμβάνετε συχνά όλα τα θετικά που παρατηρείτε πάνω σας, ακόμα κι αν χρειαστεί να υπερβάλετε λίγο.