Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει χιλιάδες μελέτες που εξετάζουν τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία. Οι βιταμίνες, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει δρουν ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ βοηθούν, επίσης, στη μείωση της «κακής» και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης. Επιπλέον, θεωρείται πως δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου και για την οστεοπόρωση.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, υποστηρίζει ότι ένα κουταλάκι ελαιόλαδο την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 90.000 άτομα και, συγκρίνοντας τις ιατρικές πληροφορίες με τη διατροφή τους, είδαν ότι εκείνα που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδου καθημερινά είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν αντικαταστήσει το βούτυρο, τη μαγιονέζα και άλλα φυτικά έλαια, με ελαιόλαδο, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα ποσοστά άνοιας.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή και η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, αναστέλλοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από άλλους παράγοντες.

Ελαιόλαδο, ασπίδα ενάντια στο αλτσχάιμερ

Το ελαιόλαδο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης, επιβεβαιώνει προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Όμπερν λένε ότι οι ενώσεις που εμπεριέχονται σε αυτό μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου, να ενισχύσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να υποστηρίξουν τη λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου που αφορούν τη μνήμη.

«Ενώ χρειαζόμαστε πρόσθετες μελέτες για να τις κατανοήσουμε, οι θετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στον εγκέφαλο είναι ένα σημαντικό εύρημα. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης και προηγούμενων προκλινικών μελετών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή μας θα μπορούσε να διατηρήσει τον εγκέφαλο υγιή και να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης», σχολίασαν οι ειδικοί.