Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο διαπίστωσε ότι η θρεπτική διατροφή στα σαράντα μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση και την ανεξαρτησία δεκαετίες αργότερα. «Οι γυναίκες που ακολουθούσαν υγιεινά διατροφικά πρότυπα στη μέση ηλικία είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης», λέει η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Anne-Julie Tessier, μεταδιδακτορική υπότροφος Harvard T.H. Chan School of Public Health.

«Μας εξέπληξε η δύναμη αυτής της συσχέτισης ακόμη και αφού λάβαμε υπόψη αρκετούς άλλους παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα, που είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία» συμπληρώνει η ίδια. Η Δρ Tessier και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από το 1986 για περισσότερες από 106.000 γυναίκες, που στην αρχή της ανασκόπησης ήταν τουλάχιστον 39 ετών και χωρίς ιστορικό χρόνιων ασθενειών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή από τα σαράντα τους και μετά είχαν 43 έως 84% περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσουν καλά σωματικά και διανοητικά στην ηλικία των 70 ετών από εκείνες που δεν το έκαναν.

Τι να βάλετε στην διατροφή σας για μακροζωία

Η υγιής γήρανση ορίστηκε ως η επιβίωση έως την ηλικία των 70 ετών και άνω, ενώ διατηρείται καλή αυτοαναφερόμενη γνωστική και σωματική λειτουργία, ψυχική υγεία και απουσία χρόνιας νόσου μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης, το 2016. Μόνο περίπου 1 στις 10 γυναίκες (9,2%) έφτασε αυτό το σημείο αναφοράς.

Η αναφορά ενός ή και καθόλου συμπτωμάτων κατάθλιψης από τα 15, όπως η έλλειψη ενεργητικότητας και η συχνή πλήξη, αποτέλεσε τον δείκτη της καλής ψυχικής υγείας ενώ ο ένας ή και καθόλου σωματικοί περιορισμοί, όπως η αδυναμία να ανεβείς την σκάλα ή να περπατήσεις το τετράγωνο, θεωρήθηκε καλή σωματική λειτουργία.

Κάθε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Στο τέλος της μελέτης, η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ακόρεστων λιπαρών, ξηρών καρπών, οσπρίων και γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών συσχετίστηκε θετικά με αυξημένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Από την άλλη, η υψηλότερη πρόσληψη τρανς λιπαρών, νατρίου, ολικού κρέατος και κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος εμφάνισε αντίστροφη συσχέτιση.