Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, είναι σύνηθες να μας πιάνει μια ανησυχία. Είτε έχουμε «παλέψει» με δίαιτες στο παρελθόν είτε απλώς έχουμε κάποιες ανασφάλειες για το σώμα μας, είναι εύκολο να νιώσουμε ευάλωτοι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλωστε εξακολουθούν να κατακλύζονται από φιλτραρισμένες φωτογραφίες διακοπών, προωθώντας την ιδέα ότι κάποια σώματα αξίζουν περισσότερο τον ήλιο, τα μαγιό, την ορατότητα…
Αυτή η πίεση λοιπόν δεν εμφανίζεται από το πουθενά. Πολλοί από εμάς έχουμε αναπτύξει περίπλοκες σχέσεις με το φαγητό, την άσκηση, την εικόνα μας στον καθρέφτη και ένας βασικός παράγοντας είναι η υπάρχουσα κουλτούρα που συνεχίζει να εξισώνει την υγεία, την αξία και την ομορφιά με την αδυναμία. Όμως το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να είναι μια περίοδος απόκρυψης ή αναμονής για μια άλλη εκδοχή του σώματός μας. Μπορεί και πρέπει να είναι μια περίοδος επανασύνδεσης με τη χαρά, την ξεγνοιασιά και το σώμα που έχουμε αυτή τη στιγμή.
10 τρόποι να εστιάσεις σε ό,τι έχει σημασία
1. Άφησε το φαγητό να είναι πηγή ευχαρίστησης, όχι πίεσης
Εξερεύνησε την τοπική αγορά, δοκίμασε ένα νέο καλοκαιρινό φρούτο ή ένα φαγητό που σε συνδέει με τις αναμνήσεις σου. Μοιράσου την εμπειρία με κάποιον. Όταν σταματάμε να βλέπουμε το φαγητό ως κάτι που πρέπει να «κάψουμε», μπορεί να γίνει κάτι που πραγματικά απολαμβάνουμε.
2. Αντί να κυνηγάς την εμφάνιση, εστίασε σε όσα μπορεί να κάνει το σώμα σου
Το σώμα σου μπορεί να κουβαλήσει ψώνια, να χορέψει, να κολυμπήσει, να τεντωθεί, να ξεκουραστεί… Αυτά δεν είναι μικρά πράγματα. Είναι σημάδια ζωής, ανθεκτικότητας και ικανότητας.
3. Αμφισβήτησε τις κριτικές σκέψεις
Αν αρχίσει στο μυαλό σου ο μονόλογος του φόβου, όπως: «Δεν μπορώ να το φορέσω αυτό», «Όλοι θα δουν την κοιλιά μου» κ.λπ., κάνε παύση. Αυτές οι σκέψεις διαμορφώνονται, όπως αναφέρθηκε, από μια κουλτούρα γεμάτη μη ρεαλιστικά πρότυπα. Δοκίμασε μια ήπια αναδιατύπωση: «Η άνεση έχει μεγαλύτερη σημασία από την τελειότητα», «Αυτό το καλοκαίρι έρχεται και θέλω πραγματικά να το ζήσω».
4. Επίλεξε τι καταναλώνεις (στο Ίντερνετ και εκτός)
Η «διατροφή των μέσων» έχει σημασία. Ακολούθησε στα social άτομα που προβάλουν την χαρά της κίνησης και είναι αυθεντικά. Κάνε σίγαση ή unfollow σε λογαριασμούς που προκαλούν συγκρίσεις. Στην πραγματική ζωή, διάλεξε να βρίσκεσαι με ανθρώπους που σε σέβονται όπως είσαι, που αφήνουν χώρο για τον αληθινό σου εαυτό.
5. Ντύσου όπως σου αρέσει
Αξίζει να φοράς ρούχα που σου προσφέρουν άνεση και ευχαρίστηση. Είτε αυτό είναι ένα αέρινο λινό πουκάμισο, ένα μαγιό με έντονο μοτίβο, ένα καφτάνι ή ένα σορτσάκι, φόρεσε ό,τι σε βοηθά να νιώθεις ο εαυτός σου. Η άνεση δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα.
6. Αντιμετώπισε την κίνηση ως παιχνίδι, όχι ως τιμωρία
Χόρεψε με την αγαπημένη σου λίστα τραγουδιών, χαλάρωσε σε μια πισίνα ή κάνε διατάσεις κάτω από ένα δέντρο. Άσε την κίνηση να είναι απελευθέρωση, όχι υποχρέωση. Αν αυτό που χρειάζεσαι είναι ξεκούραση αντί για προπόνηση, σεβάσου το. Το σώμα σου δεν είναι ένα project, είναι το σπίτι σου.
7. Ώρα για φαγητό- Ώρα για σύνδεση
Οργάνωσε ένα απλό τραπέζι με φίλους, μαγείρεψε χωρίς να μετράς «μακροθρεπτικά»… Τα γεύματά μας μας φέρνουν κοντά αφού το φαγητό δεν είναι μόνο καύσιμο ή κάτι που πρέπει να “υπολογίσεις”.
8. Δες τη χαρά ακόμα και στις μικρές στιγμές
Δεν χρειάζονται οι τέλειες διακοπές για να νιώσεις σύνδεση. Δες ένα ηλιοβασίλεμα, ξάπλωσε στο γρασίδι, γέλα με ένα ανόητο meme, άκου ένα αγαπημένο τραγούδι… Τα μικροπράγματα μετρούν και όλοι μας μπορούμε να τα απολαμβάνουμε.
9. Εξάσκηση ευγνωμοσύνης
Γράψε κάτι μικρό που σου επέτρεψε να κάνεις το σώμα σου σήμερα: να αγκαλιάσεις κάποιον, να εκφραστείς, να πάρεις μια βαθιά ανάσα. Η ευγνωμοσύνη δεν σημαίνει να αγνοείς τον πόνο ή να προσποιείσαι ότι όλα είναι καλά. Σημαίνει να παρατηρείς τι υπάρχει ακόμα εδώ, τι εξακολουθεί να λειτουργεί.
10. Ζήτησε βοήθεια αν δυσκολεύεσαι
Αν οι σκέψεις για το σώμα ή το φαγητό σου κλέβουν χρόνο, ενέργεια ή γαλήνη, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον. Ένας θεραπευτής ή ένας διαιτολόγος που κατανοεί τα ζητήματα της εικόνας του σώματος και των διατροφικών διαταραχών μπορεί να σε βοηθήσει να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου και να αποδομήσεις επιβλαβή μοτίβα.
Τι θα θυμάσαι από το φετινό καλοκαίρι;
Θα θυμάσαι πώς έδειχνε το σώμα σου σε κάθε φωτογραφία ή τις νύχτες που έμεινες ξάγρυπνος/η συζητώντας, τα γεύματα που μοιράστηκες, το αεράκι πάνω στο δέρμα σου;
Άσε αυτό το καλοκαίρι να καθοριστεί όχι από το πώς έδειχνες, αλλά από το πόσο βαθιά το έζησες. Δεν χρειάζεται να νιώθεις αυτοπεποίθηση κάθε στιγμή για να είσαι παρών/παρούσα στη ζωή σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιστρέφεις στον εαυτό σου έστω για μια στιγμή κάθε φορά.