Ανταλλάσσετε επιτέλους μερικές κουβέντες με το άτομο που σας ελκύει, μιλάτε για τον καιρό… και ξαφνικά νιώθετε να κοκκινίζετε, να ζεσταίνεστε και το άγχος να ανεβαίνει. Αρχικά, μπορεί να είναι λίγο χαριτωμένο, όμως μετά παρατηρείτε τον εαυτό σας να χαμηλώνει το βλέμμα, να γελά νευρικά και ή να χτυπά τα δάχτυλα του στο τραπέζι.

Όλοι μας, κάποια στιγμή, έχουμε νιώσει ανεξήγητα νευρικοί μπροστά στο άτομο που μας αρέσει. Μπορούμε να καταλάβουμε τις αντιδράσεις του σώματός μας, να αισθανθούμε τι μας προκαλεί το άλλο άτομο. Αλλά σε στιγμές σαν αυτή, αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να χάνουμε τον έλεγχο. Είναι τόσο δύσκολο να φαινόμαστε ψύχραιμοι και άνετοι;

Οι ειδικοί εξηγούν πως οι νευρικές συνήθειες είναι αυτόματες συμπεριφορές που ενεργοποιούνται όταν είμαστε αγχωμένοι ή ταραγμένοι. Τα καλά νέα; Μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η ψυχολογία πίσω από το άγχος του φλερτ

Τι μας κάνει να ιδρώνουμε, να κομπιάζουμε και να κινούμαστε νευρικά όταν είμαστε κοντά σε κάποιον που μας έλκει; Φαίνεται ότι έχουμε έναν ενσωματωμένο μηχανισμό διαχείρισης αυτών των έντονων συναισθημάτων.

Σωματικές αντιδράσεις, όπως το κοκκίνισμα ή η αμηχανία, είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα απελευθερώνει ένταση και προσαρμόζεται στο συναισθηματικό φορτίο.

Το άγχος και ο ενθουσιασμός λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, είναι και τα δύο συναισθήματα υψηλής διέγερσης και πυροδοτούν τις ίδιες φυσιολογικές αντιδράσεις στο σώμα.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτές οι νευρικές συνήθειες μπορεί να μας δημιουργούν ακόμα περισσότερο άγχος. Όταν παρατηρούμε τις νευρικές μας αντιδράσεις, αρχίζουμε να αγχωνόμαστε για το πώς φαινόμαστε στο άτομο που μας ενδιαφέρει. Αναρωτιόμαστε αν το παρατήρησε, και αυτό μπορεί να μας γεμίσει με αμηχανία και ανασφάλεια.

άγχος φλερτ

Συνήθεις ενδείξεις ότι υπάρχει ερωτικό ενδιαφέρον

Οι νευρικές αντιδράσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την ένταση των συναισθημάτων. Μερικά συχνά σημάδια είναι:

  • Νευρικό παίξιμο με αντικείμενα ή ρούχα
  • Συχνή επαφή με το πρόσωπο ή τα μαλλιά
  • Εφίδρωση ή κοκκίνισμα
  • Κομπιάζει ή σκοντάφτει στα λόγια
  • Νευρικό γέλιο
  • Αποφυγή ή υπερβολική προσήλωση στο βλέμμα του άλλου

Γιατί νιώθουμε «πεταλούδες στο στομάχι»;

Όπως αποδεικνύουν έρευνες, κοινωνικές προσδοκίες που σχετίζονται με το φύλο και τον πολιτισμό επηρεάζουν επίσης τις νευρικές αντιδράσεις. Μια έρευνα έδειξε ότι στις δυτικές κοινωνίες, οι γυναίκες κοινωνικοποιούνται ώστε να εκφράζουν πιο έντονα τα συναισθήματά τους, ενώ οι άνδρες ενθαρρύνονται να «κρατούν τα συναισθήματα μέσα τους», κάνοντάς τους πιο δύσκολο να διαβαστούν.

Η πολιτισμική προέλευση παίζει επίσης ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, κουλτούρες που δίνουν έμφαση στη συλλογικότητα (όπως η Κίνα) εκτιμούν τη συναισθηματική ψυχραιμία, ενώ πιο ατομικιστικές κουλτούρες (όπως οι ΗΠΑ) ενθαρρύνουν την εκφραστικότητα.

Η νευρικότητα επομένως είναι ανθρώπινη. Αν τη δούμε ως φυσική αντίδραση και όχι ως «λάθος», μπορούμε να καλλιεργήσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις.