Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι υγιεινές φυτικές τροφές μπορούν να είναι ευεργετικές για την καρδιά. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι φυτικές τροφές υγιεινές και σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτές οι τροφές μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιες για την καρδιά με τις αντίστοιχες μη φυτικές.

Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη αξιολόγησαν τις συσχετίσεις μεταξύ φυτικών διατροφών διαφόρων ποιοτήτων και τριών κρίσιμων καρδιακών βιοδεικτών.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Johns Hopkins University, ανέλυσε δεδομένα από 7.708 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής 1999-2004 (National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2004, NHANES). Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 20 ετών και άνω και δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου.

Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας NHANES, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την πρόσληψη τροφής για ένα προηγούμενο 24ωρο, καθώς ελήφθησαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση των σχετικών βιοδεικτών.

Οι εν λόγω βιοδείκτες ήταν η καρδιακή τροπονίνη Τ, η καρδιακή τροπονίνη Ι και το Ν-τελικό προ-Β νατριουρητικό πεπτίδιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τροπονίνες αποτελούν δείκτες βλάβης του καρδιακού μυός, η οποία αποτελεί ένδειξη εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακής προσβολής. Το πεπτίδιο σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Έως και το 50% των ατόμων χωρίς εμφανές ιστορικό καρδιακών προβλημάτων έχουν υποκλινικά επίπεδα τροπονινών, επισημαίνουν οι ερευνητές. Αν και τα επίπεδα αυτά δεν προκαλούν άμεση ανησυχία, μπορούν να ερμηνευθούν ως προειδοποιητικό σημάδι για πιθανά μελλοντικά προβλήματα, συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Καρδιά VS ανθυγεινών φυτικών τροφών

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων MyPyramid Equivalents 2.0 του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για να ταξινομήσουν κάθε αναφερόμενο τρόφιμο σε μία από τρεις κατηγορίες:

  • Υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης
  • Ανθυγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης
  • Τρόφιμα ζωικής προέλευσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, η υιοθέτηση μιας υγιεινής φυτικής διατροφής φάνηκε να σχετίζεται με 49% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης αυξημένων επιπέδων καρδιακής τροπονίνης Ι. Τα άτομα που ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή φυτική διατροφή φάνηκαν να έχουν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αυξημένα επίπεδα καρδιακής τροπονίνης Ι.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν φάνηκε να υπάρχει συσχέτιση των υγιεινών ή ανθυγιεινών τροφών με την καρδιακή τροπονίνη Τ ή το Ν-τελικό προ-Β νατριουρητικό πεπτίδιο.

Η  επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Cardiology.