Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης κόπωση, εφίδρωση, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους.
Πρόσφατα, ερευνητές ανέπτυξαν μια ρουτίνα άσκησης που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να μειώσει τον βασανιστικό πόνο της αρθρίτιδας σε περίπου δύο μήνες.
Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων με αντιστάσεις, τις οποίες οι ασθενείς εκτελούν φορώντας έναν ειδικό ιμάντα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης των επιστημόνων, οι ασθενείς με αρθρίτιδα που έκαναν δύο ωριαίες συνεδρίες αυτής της ρουτίνας άσκησης κάθε εβδομάδα, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον πόνο και στη μυϊκή τους δύναμη μέσα σε λιγότερο από οκτώ εβδομάδες.
Οι ειδικοί ζητούν πλέον να δοκιμαστεί το πρόγραμμα αυτό σε ασθενείς του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου), σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η πάθηση.
«Πρόκειται για μια εντελώς νέα προσέγγιση στο πώς μπορούν να ασκούνται όσοι νοσούν με αρθρίτιδα», δήλωσε ο Δρ Μαρκ Ράσελ, λέκτορας ρευματολογίας στο King’s College London. «Σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, γνωρίζουμε ότι η άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του πόνου που βιώνουν οι ασθενείς. Αυτή η προσέγγιση σίγουρα αξίζει περαιτέρω διερεύνηση», τόνισε ο ίδιος.
Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να την εμφανίσουν σε σχέση με τους άνδρες. Πιστεύεται επίσης ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση της νόσου.
Η ασθένεια δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αλλά υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα.
Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς να γυμνάζονται τακτικά καθώς έρευνες δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνει τα επώδυνα συμπτώματα και βελτιώνει την κινητικότητα στις δύσκαμπτες αρθρώσεις. Όμως, πολλοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα δυσκολεύονται να ασκηθούν λόγω του πόνου. Ως αποτέλεσμα, είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίζουν χαμηλότερη μυϊκή δύναμη σε σύγκριση με υγιή άτομα.
Παράλληλα, μελέτες αποκαλύπτουν ότι η έλλειψη μυϊκής δύναμης στην τρίτη ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων πτώσεων.
«Γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε την απώλεια μυϊκής μάζας είναι η προπόνηση με αντιστάσεις – δηλαδή η χρήση βαρών», ανέφερε ο Ράσελ. «Και υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μειώνει τα επίπεδα του πόνου. Όμως συχνά, ακούω από ασθενείς ότι φοβούνται πως η άσκηση θα επιδεινώσει τα συμπτώματά τους και έτσι καταλήγουν να την αποφεύγουν», πρόσθεσε.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα και άσκηση με αντιστάσεις: Λεπτομέρειες της μελέτης
Για τις ανάγκες της νέας έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, ζητήθηκε από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να κάνουν μια σειρά από ασκήσεις με βάρη, εστιάζοντας στους μύες των ποδιών και των χεριών.
Ωστόσο, οι ασκήσεις αυτές γίνονταν φορώντας έναν σφιχτό ιμάντα που περιόριζε τη ροή του αίματος στο άκρο που χρησιμοποιούσαν κάθε φορά.
Στόχος αυτής της μεθόδου είναι να αναγκάζει τους μυς να δουλεύουν πιο σκληρά, αφού χρειάζονται οξυγόνο για να παράγουν ενέργεια. Χωρίς αρκετό οξυγόνο, ο μυϊκός ιστός καταπονείται περισσότερο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η δύναμη.
Οι ειδικοί που συμμετείχαν στη μελέτη τονίζουν ότι με αυτή την προσέγγιση οι ασθενείς μπορούν να σηκώνουν σχετικά ελαφριά βάρη αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού ή έξαρσης της φλεγμονής, ενώ παράλληλα χτίζουν μυϊκή δύναμη.
Περίπου 100 ασθενείς συμμετείχαν στη δοκιμή. Μετά από δύο μήνες – κατά τη διάρκεια των οποίων αυξανόταν σταδιακά το βάρος που σήκωναν – οι ερευνητές διαπίστωσαν, όπως αναφέρθηκε, σημαντική βελτίωση στη δύναμη, στην κινητικότητα και στα επίπεδα του πόνου των συμμετεχόντων.
«Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, κάτι που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα, την ανεξαρτησία και αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων», εξήγησε ο Δρ Χάντερ Μπένετ, λέκτορας στον τομέα της άσκησης και της αθλητικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και επικεφαλής της μελέτης.
«Η προπόνηση με αντιστάσεις είναι από τους καλύτερους τρόπους για να ξαναχτίσουμε αυτή τη δύναμη. Αυτός ο τύπος άσκησης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Προσφέρει έναν τρόπο να χτίσουν δύναμη χωρίς να πιέζουν τον εαυτό τους μέσω του πόνου, γεγονός εξαιρετικά ενδυναμωτικό για ανθρώπους που συχνά αισθάνονται περιορισμένοι από την πάθησή τους», κατέληξε ο ίδιος.