Αν όταν προσπαθείς να σηκωθείς από μια καρέκλα, φυσάς και ξεφυσάς, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αρχίσεις να θωρακίζεις το σώμα σου. Κι αυτό δεν είναι το μόνο τεστ που αποτελεί δείκτη καλής γήρανσης. Μπορείς να σταθείς στο ένα πόδι; Να κάνεις σανίδα; Καθίσματα; Να… στραγγίξεις μια πετσέτα;

Τεστ 1ο : Ισορρόπησε στο ένα σου πόδι

Το να στέκεσαι στο ένα πόδι ελέγχει την ικανότητά σου για ισορροπία και η έλλειψή της έχει συνδεθεί με πρόωρο θάνατο.

Δεν χρειάζεται να το κάνεις για πολύ ώρα· μπορεί να διαρκέσει όσο δένεις τα κορδόνια σου ή βουρτσίζεις τα δόντια.

Αν είσαι κάτω από 40 χρονών, θα πρέπει να μπορείς να στέκεσαι στο ένα πόδι για περίπου 43 δευτερόλεπτα, αλλά όσο μεγαλώνεις ο χρόνος αυτός μειώνεται, φτάνοντας ακόμα και μόλις λίγο πιο πάνω από πέντε.

Δοκιμασία 2η : Σανίδα

Η σανίδα αξιολογεί τη δύναμη του κορμού σου και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προλάβεις τον πόνο στην πλάτη…

Για να την κάνεις, τοποθέτησε τους πήχεις σου στο πάτωμα ακριβώς κάτω από τους ώμους σου, σήκωσε το σώμα σου σε μια ευθεία γραμμή ώστε το βάρος να πέφτει στα δάχτυλα των ποδιών και τους πήχεις, και κράτησε το κεφάλι σου σε μια ευθεία γραμμή με την σπονδυλική σου στήλη,

Ξεκίνα να κάνεις σανίδα για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά και προσπάθησε να αυξάνεις σταδιακά τη διάρκεια μέχρι τα 60 δευτερόλεπτα. Ακόμα και δέκα δευτερόλεπτα είναι πολύ καλά για τους αρχάριους ενώ οι βελτιώσεις σε κάθε ηλικία είναι απολύτως εφικτές.

Τεστ 3ο : Σήκω απ’ την καρέκλα

Η τρίτη δοκιμασία, το να σηκώνεσαι από καθιστή θέση, μπορεί να είναι δύσκολη για όσους έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δύναμης, όμως η αδυναμία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και τραυματισμούς. Παράλληλα, το τεστ αυτό μπορεί να προβλέψει, σύμφωνα με έρευνες, τον πόνο στην πλάτη και τη μέση, που ταλαιπωρεί πολλούς εργαζόμενους γραφείου ανεξαρτήτως ηλικίας.

Επίλεξε μια καρέκλα χωρίς μπράτσα, κράτησε τα πόδια σου ανοιχτά στο ύψος των ώμων και να ακουμπούν σταθερά στο πάτωμα και μέτρα πόσες φορές μπορείς να σηκωθείς από καθιστή θέση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Δοκιμασία 4η: Καθίσματα

Η τέταρτη δοκιμασία περιλαμβάνει καθίσματα (squats) και πιέσεις με μπουκάλια νερού ως βάρη, μια δοκιμασία για τη λειτουργική φυσική κατάσταση με σύνθετες κινήσεις.

Αυτές οι ασκήσεις μιμούνται κινήσεις της καθημερινότητας, όπως το να σκύψεις για να σηκώσεις κάτι, που είναι αναγκαίες για τη μακροζωία.

Αρχικά, στάσου με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των γοφών και τα δάχτυλα στραμμένα προς τα έξω, κρατώντας ένα μπουκάλι νερό σε κάθε χέρι. Έπειτα κάνεις κάθισμα, ενεργοποιώντας τον κορμό, οδηγώντας τους γοφούς προς τα πίσω, βάζοντας όλο το βάρος στις φτέρνες και κρατώντας το στήθος και τους ώμους προς τα πίσω.

Καθώς σηκώνεσαι πάλι, σπρώξε τα χέρια σου προς τα πάνω σε μια κίνηση ώθησης των ώμων, σηκώνοντας τα μπουκάλια στον αέρα.

Στόχευσε σε τρία σετ των 10 έως 12 επαναλήψεων, έχοντας κατά νου ότι αυτό το τεστ εξαρτάται περισσότερο από τη γενική φυσική κατάσταση του ατόμου παρά από την ηλικία του.

Τελευταία δοκιμασία

Το τελευταίο τεστ περιλαμβάνει τη χρήση μιας μεσαίου μεγέθους πετσέτας μπάνιου, την οποία κρατάς σφιχτά με τα δύο χέρια και κάνεις περιστροφική κίνηση, σαν να την στραγγίζεις.

Μπορεί επίσης να γίνει με το ένα χέρι, σφίγγοντας μια μπάλα του τένις όσο πιο δυνατά μπορείς για δέκα δευτερόλεπτα πριν χαλαρώσεις και επαναλάβεις τρεις φορές.

Η δοκιμασία αυτή αξιολογεί τη δύναμη της λαβής που στη μέση ηλικία έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου και καρδιακών επεισοδίων.

Πρόσφατη μελέτη συνέδεσε την καθημερινή κίνηση με μειωμένο κίνδυνο άνοιας

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature, εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ των «νεανικών» οργάνων και της μακροζωίας.

Μετρώντας ορισμένες πρωτεϊνικές αλυσίδες στο αίμα, οι ερευνητές κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι τα όργανα μπορούν να γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς στο ίδιο άτομο.

Η μεγαλύτερη βιολογική γήρανση των οργάνων συσχετίστηκε με αυξημένο μελλοντικό κίνδυνο ασθενειών και θανάτου, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης τύπου 2 και νόσος Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη πρότεινε ότι μια ρουτίνα έντονης άσκησης, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πουλερικά και λιπαρά ψάρια, καθώς και η διατήρηση της πνευματικής διαύγειας μέσω της συνεχούς μάθησης, μπορούν να βοηθήσουν.