Η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του εγκεφαλικού είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι και πολύπλοκη. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention and Health αναδεικνύει ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 1 γραμμάριο την ημέρα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας. Μια τόσο απλή αλλαγή στη διατροφή μας μπορεί να αποτρέψει εκατομμύρια περιπτώσεις εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Γιατί το αλάτι είναι τόσο κρίσιμο για την υγεία μας;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να μην ξεπερνάμε τα 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Ωστόσο, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ο μέσος πολίτης καταναλώνει πολύ περισσότερο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ο μέσος όρος είναι 8,1 γραμμάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του UK Salt Reduction.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό, τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου.

Τι έδειξε η μελέτη;

Η μελέτη που βασίστηκε σε δεδομένα ενηλίκων στην Κίνα, υπολόγισε ότι η μείωση του αλατιού κατά 1 γραμμάριο ημερησίως μπορεί να αποτρέψει περίπου 9 εκατομμύρια περιστατικά καρδιαγγειακών επεισοδίων μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία. Σύμφωνα μάλιστα με την Stroke Association, κάθε πέντε λεπτά σημειώνεται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς να μειώσουμε το αλάτι χωρίς να χάσουμε τη γεύση

Η μείωση του αλατιού στα καθημερινά μας γεύματα δεν σημαίνει απαραίτητα και λιγότερο γευστικό φαγητό. Οι ειδικοί του Chest Heart & Stroke Scotland προτείνουν πρακτικούς τρόπους για να απολαμβάνουμε νόστιμο φαγητό χωρίς υπερβολικό αλάτι:

  • Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά: Φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα, πιπέρι, τσίλι, σκόρδο, τζίντζερ, λεμόνι ή λάιμ προσθέτουν γεύση και αρώματα χωρίς να χρειάζεται αλάτι.
  • Δοκιμάστε το φαγητό πριν προσθέσετε αλάτι: Μην αλατίζετε αυτομάτως το φαγητό στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι.
  • Ελέγξτε την ποσότητα: Αν χρειάζεται, ρίξτε το αλάτι στο χέρι σας πρώτα, για να δείτε πόσο προσθέτετε.
  • Επιλέξτε τυριά με λιγότερο αλάτι: Tο cottage cheese όπως και το ανθότυρο θεωρείται πιο κατάλληλα για δίαιτες με περιορισμένο αλάτι.

Είναι λογικό η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες να απαιτεί χρόνο και υπομονή. Οι ειδικοί συνιστούν να δώσετε στον εαυτό σας τουλάχιστον 6 έως 8 εβδομάδες για να προσαρμοστεί στη μειωμένη πρόσληψη αλατιού — το σώμα χρειάζεται χρόνο για να «εκπαιδευτεί» σε νέες γεύσεις.

Η μείωση του αλατιού κατά μόλις 1 γραμμάριο την ημέρα είναι μια απλή και ρεαλιστική αλλαγή, με επιστημονική βάση, ικανή για να συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Επομένως, με λίγη προσοχή στις διατροφικές σας επιλογές και μερικές έξυπνες εναλλακτικές γεύσης, μπορείτε να προστατεύσετε την καρδιά σας από σήμερα κιόλας.