Είναι το kimchi το νέο superfood; Οι ερευνητές του College of Agriculture, Health and Natural Resources (CAHNR) λένε «ναι». Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η τακτική κατανάλωση kimchi θα μπορούσε να συμβάλλει στην βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας, στη μείωση των τριγλυκεριδίων αλλά και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το kimchi (κορεάτικο τουρσί), γνωστό για την πικάντική του γεύση, είναι προϊόν ζύμωσης και παρασκευάζεται συνήθως με κινέζικο λάχανο, σκόρδο, τζίντζερ και σκόνη τσίλι.

Η επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Reviews, συνοψίζει τα ευρήματα από προϋπάρχουσες μελέτες σχετικά με τα οφέλη του για την υγεία. Η ανάλυση βασίστηκε συγκεκριμένα, σε εννέα μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 2011-2023 και διερεύνησαν τις επιδράσεις της κατανάλωσής του στην υγεία 43,000 συμμετεχόντων.

Kimchi το νέο superfood

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση kimchi φάνηκε να συνδέεται με βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.

Σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου (που δεν κατανάλωναν kimchi), οι συμμετέχοντες που έτρωγαν είχαν μείωση της γλυκόζης νηστείας κατά 1,93 mg/dL. Ενώ τα επίπεδα των συμμετεχόντων πριν από το πείραμα δεν είναι γνωστά, τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του διαβήτη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης, μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 28,88 mg/dL στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν kimchi. Ομοίως, τα αρχικά επίπεδα δεν αναφέρθηκαν, αλλά τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών. Τα υψηλά τριγλυκερίδια συγκεκριμένα, συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και αρτηριακές παθήσεις.

Τέλος, η υπέρταση, ή υψηλή αρτηριακή πίεση φάνηκε να βελτιώνεται, με τους ερευνητές να παρατηρούν μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,48 mmHg και 2,68 mmHg, αντίστοιχα.

«Αυτά είναι καλά αποτελέσματα», δήλωσαν οι ερευνητές. «Σε κλινικό περιβάλλον, ακόμη και μια μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg θεωρείται σημαντική βελτίωση. Επομένως, το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν συγκρίσιμες μειώσεις χάρη σε μια διατροφική παρέμβαση είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο εύρημα».

Η υπέρταση έχει σημαντική επίδραση στην υγεία, επιβαρύνοντας την καρδιά. Η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις και καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να αποδυναμώσει τον καρδιακό μυ, να βλάψει τις αρτηρίες, να επηρεάσει αρνητικά τη ροή του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Ευεργετικό και για το έντερο

Η διαδικασία ζύμωσης που υφίσταται το kimchi, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό ευεργετικών βακτηρίων. Ανάμεσά τους και τα προβιοτικά, ζωντανοί μικροοργανισμοί που συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Είναι νόστιμο και χαμηλό σε θερμίδες, ενώ παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods υποστηρίζει ότι η τακτική κατανάλωση του kimchi θα μπορούσε να συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου σε υπέρβαρους ενήλικες.