Νέα μελέτη αποκαλύπτει μια συσχέτιση μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφών και του κινδύνου εμφάνισης πολυπόδων, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου, σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Οι γυναίκες συμμετέχουσες με την υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων φάνηκαν να έχουν 45% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων, σε σχέση με τις συμμετέχουσες με χαμηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι περισσότεροι πολύποδες είναι καλοήθεις, αλλά ορισμένοι με την πάροδο των ετών μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Καρκίνος του παχέος εντέρου και υπέρ-επεξεργασμένες τροφές

Έχει παρατηρηθεί παράλληλη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω 50 ετών, μια νόσος που μέχρι πρόσφατα σχετίζονταν με την τρίτη ηλικία, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι ασθενείς συχνά διαγιγνώσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο και έχουν χειρότερη πρόγνωση, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να εξετάσουν πιο προσεκτικά πώς οι αλλαγές στην διατροφή μπορεί να επηρεάζουν την υγεία.

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και τα αποτελέσματα ενδοσκοπήσεων περισσότερων από 29.000 γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διέθεταν δεδομένα υγείας από περισσότερες από δύο δεκαετίες, γεγονός που τους επέτρεψε να παρακολουθήσουν την πορεία αυτών των γυναικών με την πάροδο του χρόνου.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα φάνηκαν να έχουν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αδενώματα – πολύποδες στο παχύ έντερο και τον ορθό που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο – σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν τα λιγότερα.

«Ο αυξημένος κίνδυνος φαίνεται να είναι αρκετά γραμμικός, που σημαίνει ότι όσο περισσότερες υπέρ-επεξεργασμένες τροφές κατανάλωναν, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Δρ Andrew Chan, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και γαστρεντερολόγος στο Mass General Brigham Cancer Institute.

Από την άλλη, η κατανάλωση λιγότερων υπέρ-επεξεργασμένων τροφών – οι οποίες συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο – φάνηκε να μετριάζει τον κίνδυνο, σημειώνει ο ίδιος. Τα συνολικά ευρήματα φάνηκαν να ισχύουν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών.

Δεν πρόκειται για άμεση σύνδεση

Η μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο JAMA Oncology, δεν τεκμηριώνει την άμεση σύνδεση μεταξύ του καρκίνου παχέος εντέρου και των υπέρ-επεξεργασμένων τροφών, αλλά προσφέρει ορισμένες ενδείξεις για το πώς η διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν άλλους, μη διαιτητικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αύξηση των περιπτώσεων πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου.