Όταν πρόκειται για σνακ γεμάτα θρεπτικά συστατικά, τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι συχνά οι πρώτες επιλογές που μας έρχονται στο μυαλό. Και τα δύο είδη ξηρών καρπών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά, που τα καθιστούν εξαιρετικά ωφέλιμα για τη διατροφή μας. Η σύγκρισή τους αποκαλύπτει κάποιες διαφορές στους τομείς που μας κάνουν καλό, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σας για το ποιο να επιλέξετε, ανάλογα με τους στόχους υγείας σας.

Αμύγδαλα και διατροφική αξία

Τα αμύγδαλα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Επίσης, τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο είναι σημαντική και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Tα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα αμύγδαλα, είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη, ενώ παράλληλα ενισχύουν την υγεία των οστών λόγω του ασβεστίου που περιέχουν.

Τα οφέλη των καρυδιών

Τα καρύδια είναι εξαιρετικά ωφέλιμα λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, διότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Συμβάλουν σημαντικά στην υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας και την πρόληψη καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, τα καρύδια είναι πλούσια σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, τα οποία βοηθούν στην υγεία των οστών, των μυών και στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Ποιος είναι ο νικητής;

Καθένα από τα δύο είδη ξηρών καρπών έχει τα δικά του μοναδικά οφέλη και η επιλογή εξαρτάται από τους στόχους υγείας που έχετε θέσει. Τα αμύγδαλα θεωρούνται πιο χαμηλά σε θερμίδες και λίπος, ενώ προσφέρουν περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες σε σχέση με τα καρύδια. Από την άλλη, τα καρύδια παρέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά.

Αν θέλετε ένα σνακ για να σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα, τα αμύγδαλα είναι ιδανικά. Αν θέλετε να υποστηρίξετε την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία σας, τα καρύδια είναι η καλύτερη επιλογή λόγω των ωμέγα-3.

Δεν χρειάζεται ωστόσο να επιλέξετε μόνο ένα, μπορείτε να ενσωματώσετε και τα δύο στη διατροφή σας για βέλτιστα οφέλη.

Προσοχή στις ποσότητες

Αν και τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι εξαιρετικές επιλογές για σνακ, η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση ξηρών καρπών, ακόμη και αυτών που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες στη διατροφή σας.