Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια αρχαία τέχνη με ιστορία χιλιάδων ετών, η γιόγκα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπητά συστήματα εκγύμνασης των ημερών μας με εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι μύθοι γύρω από τη γιόγκα που κατά καιρούς ακούγονται. Ένας από τους πιο κοινούς είναι ότι ο ασκούμενος πρέπει να είναι μυημένος στη φιλοσοφία και την τεχνική της ή να έχει πρότερη επαφή με κάποιο είδος γυμναστικής, ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα. Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Η γιόγκα θεωρείται ιδανικό είδος άσκησης για όλες τις κατηγορίες ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο φυσικής κατάστασής τους, καθώς μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε ασκούμενου. Οι άσανες της γιόγκα δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και τους μυς, δεν καταπονούν το σώμα και μπορούν να εκτελεστούν είτε έχουμε προηγούμενη εμπειρία είτε όχι. Τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν άνδρες, γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, γονείς μαζί με τα παιδιά τους, ζευγάρια, ηλικιωμένοι, καθώς και πολλές κατηγορίες ασθενών.

Η πρακτική της γιόγκα περιλαμβάνει απλές αλλά και περίπλοκες ασκήσεις και στάσεις, τεχνικές αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού. Όλες αυτές οι πλευρές της έχουν ένα και μόνο σκοπό: να ηρεμήσουν το νου, να φέρουν σε ισορροπία το σώμα, να οδηγήσουν την ενέργειά μας σε εποικοδομητικά κανάλια και τελικά να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε υγεία, εσωτερική γαλήνη και ευτυχία, με άλλα λόγια όσα πραγματικά έχει ανάγκη ο καθένας από εμάς.

Αν και στην αρχή πολλοί ήταν αυτοί που αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την πρακτική και την αποτελεσματικότητά της, σήμερα ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει στη σωματική, νοητική και ψυχική μας υγεία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος με πολλές έρευνες να υποστηρίζουν τα οφέλη της και αρκετές εταιρείες, νοσοκομεία, μαιευτήρια, κέντρα αποκατάστασης να τη συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματα υγείας και ευεξίας τους.

Όπως έχει δείξει το μεγάλο παρελθόν της, η καθημερινή εφαρμογή της και τα επιστημονικά στοιχεία, τα οφέλη της γιόγκα είναι πολλά και αφορούν τόσο το σώμα όσο το νου και την ψυχή. Πρόκειται για μια ολιστική μέθοδο άσκησης, που μπορεί –μεταξύ άλλων- να δυναμώσει το σώμα, να βελτιώσει την ευλυγισία, να ανακουφίσει από τον πόνο στον αυχένα, τη μέση και την πλάτη και να περιορίσει τις πιθανότητες τραυματισμού. Πρόκειται για μια πανάρχαια τέχνη που μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα συγκέντρωσης, να καταπολεμήσει τη νοητική κόπωση, να συμβάλλει στον έλεγχο του άγχους και της καθημερινής έντασης, να τονώσει την αυτοπεποίθηση, να βελτιώσει τη διάθεση και να βοηθήσει στην καλλιέργεια της ομαδικότητας και της σύμπνοιας. Δεν υπάρχει πτυχή της ανθρώπινης φύσης που να μην ακουμπά η γιόγκα.