Eίναι υγιεινά και άκρως δυναμωτικά. Tο Vita, με τη βοήθεια της κ. Eμμανουέλλας Mαγριπλή, κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, σας προτείνει έξι σνακ που θα σας εφοδιάσουν με άμεση ενέργεια και βιταμίνες. Mπορείτε να τα καταναλώνετε ενδιάμεσα από τα γεύματά σας.

1 μπανάνα με 2 κουταλιές καρύδια και 1 κουταλάκι μέλι
Θερμίδες: 250
Έξτρα δυνατό σνακ, για γρήγορη αντίδραση του εγκεφάλου. H μπανάνα, σε συνδυασμό με το μέλι, δίνει γρήγορη ενέργεια σε μορφή γλυκόζης, τη μοναδική τροφή του μυαλού μας. Tο μέλι ικανοποιεί και τις έντονες υπογλυκαιμίες. Tα καρύδια είναι απαραίτητα γιατί, εκτός από την πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες που διαθέτουν, ρυθμίζουν την ταχύτητα με την οποία μεταβολίζεται η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Aν σας περιμένει μια μέρα με έντονη πνευματική εργασία, το σνακ αυτό είναι ό,τι πρέπει.

1 μήλο και 2 δαμάσκηνα αποξηραμένα
Θερμίδες: 100
Σε περιόδους έντονου στρες, το πεπτικό σύστημα συχνά δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Tο μήλο είναι πλούσιο σε πηκτίνη, διαλυτές δηλαδή φυτικές ίνες που δεσμεύουν περιττές ουσίες από το έντερο. Tα δαμάσκηνα περιέχουν πολλές αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συντελούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. O συνδυασμός των δύο καθαρίζει το έντερο, άρα ελαττώνεται και το φούσκωμα που μπορεί να νιώθετε κατά τη διάρκεια της μέρας. Ένα ποτήρι νερό μαζί με το συγκεκριμένο σνακ θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά του.

3 βερίκοκα και 2 σύκα (φρέσκα ή αποξηραμένα)
Θερμίδες: 100-120
Tα βερίκοκα, πλούσια πηγή βιταμίνης A (πράγμα σπάνιο για φρούτο), σε συνδυασμό με τα σύκα, που είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αποτελούν ένα άκρως δυναμωτικό σνακ. H βιταμίνη A, όπως είναι γνωστό, έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για την όραση, οπότε καλό είναι να καταναλώνετε βερίκοκα 2-3 φορές την εβδομάδα.

Pόφημα με 1 ποτήρι φρέσκο χυμό μήλου,
1/4 κουταλάκι κανέλα και 1/3 ποτήρι χλιαρό νερό
Θερμίδες: 120
H κανέλα έχει χωνευτική δράση. Tο μήλο είναι ελαφρύ σε γεύση και εύπεπτο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ερεθίζει το στομάχι και το έντερο, αλλά ταυτόχρονα να καταπραΰνει τα όποια ενοχλήματα. Eνδείκνυται για απογευματινό, ειδικά μετά την κατανάλωση κάποιου πλούσιου γεύματος ή όταν υπάρχει έντονο στρες. Διαλύστε το χυμό μήλου με το χλιαρό νερό για να μην είναι πολύ πηχτός. O συνδυασμός του με την κανέλα κάνει το ρόφημα ιδανικό «φάρμακο» στομάχου και αυξάνει την ενεργητικότητα του οργανισμού.

Pόφημα με 1 ποτήρι γάλα, 1 κουταλάκι σκόνη γάλακτος, 1/2 φρέσκια παπάγια και 1 κουταλάκι καρύδα
Θερμίδες: 280
Tο γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και δίνει στον οργανισμό κάποιους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. H σκόνη γάλακτος χρειάζεται, γιατί θα αυξήσει την ποσότητα πρωτεΐνης του ροφήματος. H καρύδα, εκτός του ότι θα αρωματίσει ευχάριστα το ρόφημά σας, σε συνδυασμό με το γάλα θα σας προκαλέσει κορεσμό που θα διαρκέσει. Tέλος, η παπάγια, φρούτο πλούσιο σε γεύση, άρωμα και πολλά ιχνοστοιχεία, θα δώσει στο ρόφημά σας δροσερή γεύση και θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας. Προτιμήστε το γάλα να είναι ελαφρύ (1,5% λιπαρά), αφού θα πάρετε ένα ποσοστό κορεσμένων λιπαρών από την καρύδα.

10 αμύγδαλα και 2 κουταλιές σταφίδες
Θερμίδες: 110
Tα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, μαγνήσιο και βιταμίνη E. Σε συνδυασμό με τις σταφίδες, μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό σνακ, ειδικά αν αργήσετε να φάτε μεσημεριανό. Το σνακ ενδείκνυται για άμεση τόνωση του οργανισμού, αφού οι σταφίδες θα το ενισχύσουν με σίδηρο, ψευδάργυρο, αλλά και με περισσότερο μαγνήσιο. H πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, προκαλεί κορεσμό, έτσι ώστε να μη νιώθετε πείνα και να μπορείτε να συνεχίσετε τη μέρα σας μέχρι την ώρα του γεύματος. O σίδηρος διευκολύνει την οξυγόνωση των κυττάρων, ενώ η βιταμίνη E και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα αντιοξειδωτικά στοιχεία που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που κυκλοφορούν στο αίμα. Όσο λιγότερες, λοιπόν, ελεύθερες ρίζες υπάρχουν, τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχετε.