Τι ζητάει ένας 50άρης μπροστά στην τηλεόρασή του κάνοντας ότι παίζει τένις χωρίς να κρατάει ρακέτα και γιατί χοροπηδάει μια 35άρα πάνω σε μια συσκευή που μοιάζει με εξελιγμένη ζυγαριά; Μέχρι σήμερα, τα βιντεοπαιχνίδια παρέπεμπαν σε εφήβους «κολλημένους» μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, οι οποίοι με μανιώδεις κινήσεις πατούσαν κουμπιά. Φαίνεται, όμως, ότι η βιομηχανία των video games αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της σε ένα ευρύτερο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους απανταχού ενηλίκους να πάρουν την εκδίκησή τους. Ανταποκρινόμενες στη νέα τάση για άσκηση και υγιεινή διατροφή, οι ­εταιρείες χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και παρουσιάζουν κονσό­λες και βιντεοπαιχνίδια που απαιτούν από το χρήστη να κινήσει ολόκληρο το σώμα του. Από τη στιγμή μάλιστα που παρουσιάστηκε στην αγορά η παιχνιδομηχανή Wii, μετατράπηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε κοινωνικό φαινόμενο. Όλο και περισσότερες παρέες μαζεύονται σε σπίτια φίλων για να παίξουν μπόουλινγκ ή τένις στο… σαλόνι τους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι σε νοσοκομεία του εξωτερικού η συγκεκριμένη κονσόλα έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη φυσικοθεραπεία ασθενών!




Ένα βιντεο­παιχνίδι και μια κονσόλα που περι­λαμβάνει ασύρματα χειριστήρια με ­εξελιγμένους αισθητήρες κίνησης σας επιτρέπουν να παίξετε διάφορα αθλήματα, κάνοντας τις κινήσεις που απαιτεί το πραγματικό άθλημα. Το κάθε χέρι σας μπορεί να κινείται αυτόνομα. Σφίξτε το χειριστήριο στην παλάμη σας και χτυπήστε το ψηφιακό μπαλάκι της οθόνης με απόλυτα φυσική κίνηση, σαν να κρατούσατε πραγματικά μια ρακέτα. Αν προτιμάτε το μπέιζμπολ, χρησιμοποιήστε το χειριστήριο σαν ρόπαλο, σημαδέψτε και χτυπήστε την μπάλα, ενώ, αν είστε λάτρεις του μπόουλινγκ, δεν έχετε παρά να βάλετε τη δύναμη που απαιτείται, ώστε να ρίξετε τις εικονικές κορύνες.
Info: Το Wii Sports της Nintendo περιλαμβάνει την κονσόλα μαζί με 5 παιχνίδια αθλημάτων (τένις, μπέιζμπολ, γκολφ, μποξ και μπόουλινγκ).
› Προτεινόμενη ενδεικτική τιμή: 249,99 €
› Για περισσότερες πληροφορίες: www.wii.com

Για «γραμμωμένους» παίκτες
Πρόκειται για ένα παιχνίδι στον υπολογιστή με 4 κατηγορίες ασκήσεων: αεροβικές, ασκήσεις για μυϊκή τόνωση, γιόγκα και ασκήσεις ισορροπίας. Η ιδιαιτερότητά του στηρίζεται στην ύπαρξη του balance board, μιας συσκευής που μοιάζει με μεγάλη ζυγαριά, η οποία περιέχει αισθητήρες πίεσης που μετράνε το βάρος του χρήστη και υπολογίζουν διαρκώς τις μετατοπίσεις του κέντρου βάρους του. Αρχικά, ανεβαίνετε στην τεχνολογικά εξελιγμένη «σανίδα ισορροπίας», η οποία, αφού μετρήσει το Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.), υπολογίζει το βάρος που πιθανόν πρέπει να χάσετε και σας συστήνει το πρόγραμμα ασκήσεων που σας ταιριάζει ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση. Ο ψηφιακός γυμναστής ή γυμνάστρια εμφανίζεται στην οθόνη, για να σας καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης. Οποιαδήποτε μετατόπιση βάρους απεικονίζεται πάνω στη «ζυγαριά», με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σχετικές παρατηρήσεις στην οθόνη σας, στην περίπτωση που εκτελέσετε λανθασμένα κάποια κίνηση. Οι χρήστες, μάλιστα, μπορούν να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους μέσω ενός ειδικού καναλιού, του Wii Fit Channel, το οποίο επιτρέπει μέχρι και σε 8 ανθρώπους να αποθηκεύουν τα προσωπικά τους αρχεία φυσικής κατάστασης.
Το Wii Fit της Nintendo περιλαμβάνει το παιχνίδι και το balance board, ενώ για τη χρήση του απαι­τείται η κονσόλα Wii.
99,99 €.
www.wii.com




Το Dancing Sta­ge Hottest Party συνδέει την άσκηση με το χορό. Το ­βιντεοπαιχνίδι συνοδεύεται από ένα ειδικό «χαλάκι» πάνω στο οποίο χορεύετε ακολουθώντας τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη, υπό τους ήχους των επιτυχιών των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών. Info: Το Dancing Stage Hottest Party περιλαμβάνει το παιχνίδι και το ειδικό «χαλάκι» Dance Mat. Για τη χρήση του απαιτείται η κονσόλα Wii.
69,99 €.
www.nintendo.gr



Αν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος, το My Health Coach αποτελεί ένα δια­σκε­δαστικό τρόπο να πετύχετε την επιθυμητή ισορροπία ανάμεσα στην ενέργεια που «παίρνει» κανείς και στην ενέργεια που καταναλώνει. Μετά από 10 ψηφιακά «μαθήματα» και αφού ο «προσωπικός σας προπονητής υγείας» υπολογίσει το Δείκτη Μάζας Σώματός σας, σας προτείνει να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και ελαφριάς άσκησης (περπάτημα) που να ανταποκρίνεται στο δικό σας προφίλ. Ο βηματομετρητής που περιλαμβάνει το παιχνίδι και τον οποίο μπορείτε να έχετε μαζί σας καθημερινά, σας βοηθά να ελέγχετε την ημερήσια δραστηριότητά σας και να παρακολουθείτε συστηματικά την πρόοδό σας. Το video game περιλαμβάνει επίσης συμβουλές, προκλήσεις, παιχνίδια γνώσης και ερωτήσεις εκμάθησης, προκειμένου να γίνεται όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα η προσπάθειά σας να ­πετύχετε το στόχο σας.
Το My Health Coach περιλαμβάνει το παιχνίδι και το βηματοδότη. Για τη χρήση του απαιτείται η φορητή παιχνιδομηχανή Nintendo DS.
44,99 €.
www.myhealthcoachgame.com




Gamercize Πρόκειται για στατικά ποδήλατα και όργανα step που συνδέονται με υπολογιστή ή κονσόλα και αναγκάζουν το χρήστη να ασκείται ενώ παίζει οποιοδήποτε βιντεοπαιχνίδι. Όσο πιο ενδιαφέρον είναι, λοιπόν, το video game τόσο πε­ρισσότερο γυμνάζεστε χωρίς να κουράζεστε. Διακόπτοντας την άσκηση, σταματά αυτόματα και το παιχνίδι. Αν θέλετε να συνεχίσετε, πρέπει να… κινηθείτε!
Τα προϊόντα της εταιρείας είναι συμβατά με τις παιχνιδομηχανές Playstation, Xbox και Wii.
Οι τιμές ξεκινάνε από τα 100 περίπου ευρώ.
www.gamercize.net. Επειδή τα προϊό­ντα δεν διατίθενται στην Ελλάδα, παραγγείλετέ τα μέσω Ίντερνετ.


Yourself! Fitness

Πρόκειται για πρόγραμμα προσωπικού προπονητή, όπου η εικονική γυμνάστρια Maya δείχνει ασκήσεις και παρακολουθεί την πρόοδο του χρήστη. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, σας συστήνει το πρόγραμμα που σας ­ταιριάζει και σας βοηθά να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει. Το ολοκληρωμένο ψηφιακό μάθημα γυμναστικής, από την προθέρμανση μέχρι την αποθεραπεία, θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι δεν είσαστε στο γυμναστήριο. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε τη μουσική που ανταποκρίνεται στη διάθεσή σας και να ακολουθήσετε τις προπονητικές οδηγίες της Maya.
Το Yourself! Fitness, ανάλογα με την έκδοσή του, είναι συμβατό με PC, Playstation 2 και Xbox.
Γύρω στα 20 €.
www.tvdepot.com/yourselffitness/programs.jsp. Το Yourself! Fitness δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά, οπότε μπορείτε να το παραγγείλετε μέσω Ίντερνετ. ●



Ο ειδικός γιατρός αποκατάστασης-φυσίατρος και διευθύνων σύμβουλος
αποκατάστασης ηλικιωμένων Γηροκομείου Αθηνών, κ. Δημήτρης Εργελετζής, σχολιάζει:
«Η νέα αυτή τεχνολογία αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια προτροπής των ανθρώπων να συμμετέχουν σε περισσότερες σωματικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, η συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους βιντεοπαιχνίδια διατηρεί ή ακόμη και βελτιώνει την κινητικότητά τους, κρατά το μυαλό τους σε εγρήγορση και ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους. Σημαντικό είναι επίσης ότι οι χρήστες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των παιχνιδιών, καταφέρνουν να διατηρήσουν καλό συντονισμό κίνησης ματιού-χεριού. Σε μερικές, μάλιστα, ερευνητικές εργασίες στο εξωτερικό, συγκεκριμένες κονσόλες έχουν χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση ασθενών από εγκεφαλικά επεισόδια και στην αποθεραπεία ατόμων με εγκαύματα. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, είναι ­γεγονός ότι κάποιος που κάνει «ψηφιακή γυμναστική» καταναλώνει μεγαλύτερη ενέργεια από ό,τι ένα άτομο που παρακολουθεί μόνο τηλεόραση ή παίζει video games στον ­ηλεκτρονικό του υπολογιστή, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει μειωμένο κίνδυνο παχυ­σαρκίας. Ωστόσο, η άσκηση που πραγματοποιείται μπροστά στην οθόνη δεν μπορεί σε ­καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την καθημερινή γυμναστική εκτός σπιτιού, ούτε και να ­προσφέρει στο άτομο την κοινωνικοποίηση που επιτυγχάνεται μέσω των αθλημάτων.»





Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Δημήτρη Εργελετζή, ειδικό γιατρό αποκατάστασης-φυσίατρο, διευθύνοντα σύμβουλο αποκατάστασης ηλικιωμένων Γηροκομείου Αθηνών.