Μια φίλη μου, που ζει στη Νέα Υόρκη, μου μίλησε για το spinning, ένα νέο είδος άσκησης που έχει γίνει μόδα στα γυμναστήρια. «Μέρα παρά μέρα, κάνω spinning. Είναι η πιο έντονη ώρα της ημέρας, αλλά και η… απόλυτη βόλτα που κάνει το σώμα μου να ιδρώσει και το μυαλό μου να ξυπνήσει», μου είπε χαρακτηριστικά. Παρόλο που δεν είμαι από τους φανατικούς της άσκησης, το θέμα με απασχόλησε. Σκέφτηκα ότι το spinning ή cycling πρέπει να είναι κάτι ξεχωριστό. Ψάχνοντάς το λίγο περισσότερο, διαπίστωσα ότι πρόκειται για μία από τις τελευταίες τάσεις στα ομαδικά προγράμματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ και συγκεντρώνει την προτίμηση πολλών μελών παγκοσμίως. Αρχικά, από καθαρά δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, σκέφτηκα να παρακολουθήσω ένα session spinning και να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας.

Spinning
Μια συναρπαστική εμπειρία
● Το πρόγραμμα ξεκινούσε στις 7 το απόγευμα με ζέσταμα. Η αίθουσα spinning είχε 20 στατικά ποδήλατα, που αργότερα έμαθα ότι ήταν ειδικής τεχνολογίας, σχεδιασμένα ειδικά για αυτό το είδος γυμναστικής.
● Τα ποδήλατα ήταν παραταγμένα σε 2 σειρές, αντικριστά, και ο γυμναστής στη μέση.
● Πριν ανέβω στο ποδήλατο, σκεφτόμουν ότι ως αρχάρια δεν θα «έβγαζα» όλο το πρόγραμμα. Θα έκανα όσο χρεια­ζόταν, ίσα-ίσα για να έχω άποψη.
● Κάποια στιγμή, όλοι παίρνουμε θέσεις. Ο instructor δίνει το σύνθημα και ξεκινάμε. Τα πετάλια παίρνουν φωτιά. Στην αίθουσα ακούγεται δυνατά η μουσική και ακόμη πιο δυνατά η φωνή του instructor, που μας εμψυχώνει και μας προτρέπει να κάνουμε όλο και πιο γρήγορα. Αν και αρχάρια, μπαίνω στο ρυθμό και παραδίνομαι στην αναζήτηση των ορίων της φυσικής μου κατάστασης.
● Ο instructor φωνάζει ακόμη πιο δυνατά και ζητά αντίσταση των πεταλιών. Ανεβάζουμε, λοιπόν, την αντίσταση γυρνώντας ένα μοχλό που διαθέτει το ποδήλατό μας. Ζητά, όμως, να σηκωθούμε από τη σέλα και να συνεχίσουμε να κάνουμε πετάλι με την ίδια ταχύτητα και ένταση. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι ακόμη πιο μεγάλη. Από ένα σημείο και μετά δεν νιώθω κούραση, τα πόδια μου κινούνται ανεξέλεγκτα, το σώμα μου ιδρώνει όλο και πιο πολύ, αφήνομαι στο ρυθμό και την ταχύτητα. Οι σφυγμοί που αποτυπώνονται στο μετρητή που φοράμε… χτυπούν κόκκινο. Κάποιες στιγμές όλα είναι στο «κόκκινο», η αναπνοή μας, οι καύσεις μας, οι αντοχές μας.



Τι κερδίζετε κάνοντας spinning

● Μία ώρα δράσης.
● Πολύ μεγάλες καύσεις λίπους.
● Σύσφιγξη στα πόδια, τους γλουτούς,τους κοιλιακούς, τα μπράτσα.
● Απώλεια κιλών και καλύτερη φυσική κατάσταση με 2-3 μαθήματα την εβδομάδα.



● Κι εκεί που αρχίζω να σκέφτομαι ότι έως εδώ είναι, δεν αντέχω άλλο, ο γυμναστής δίνει ξανά το σύνθημα, αυτή τη φορά για μείωση της έντασης. Κατεβάζουμε ταχύτητα, χωρίς να σταματάμε εντελώς, πίνουμε λίγο νερό για τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ένταση και η χαλάρωση εναλλάσσονται, με τους σφυγμούς μας να ανεβοκατεβαίνουν.
● Γίνεται προσομοίωση φυσικών διαδρομών με ανηφό-ρες, κατηφόρες και εναλλαγές στο ρυθμό, ανάλογα με τις αντοχές μας. Αυτό κάνει το spinning ακόμη πιο συναρπαστικό.



Ο εξοπλισμός

● Ειδικό κολάν με ενίσχυση, το οποίο φοριέται μέσα από τη φόρμα, για να μη μας ενοχλεί η σέλα.
● Σφυγμομετρητής στο χέρι, για να ελέγχουμε ανά πάσα στιγμή τους σφυγμούς. Όταν φτάσουμε τους 150, φρενάρουμε.
● Πετσέτα για τον ιδρώτα.



● Ο instructor μάς παρακολουθεί όλους έναν-έναν. Κανένας δεν ξεφεύγει από την προσοχή του. Κατά διαστήματα, μας δίνει οδηγίες και, αν κρίνει απαραίτητο, μας κάνει και προσωπικές παρατηρήσεις.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται η πιο έντονη μορφή αεροβικής γυμναστικής, καθώς σε ένα spinning session καίμε γύρω στις 500-600 θερμίδες


● Προχωρημένοι και αρχάριοι συνυπάρχουν αρμονικά. Παρόλο που ήμουν σχετικά αγύμναστη, κατάφερα να «βγάλω» όλο το πρόγραμμα. Είναι να μην «κολλήσεις». Τελικά, το αποφάσισα, αυτή είναι η γυμναστική που μου αρέσει. Διασκεδαστική, ομαδική, ζωντανή, με νεύρο, ταχύτητα και κυρίως με υψηλές καύσεις που οδηγούν σε απώλεια λίπους μέσα σε 50 λεπτά.
● Επιστρέφοντας σπίτι ενθουσιασμένη, τηλεφώνησα στη φίλη μου στη Νέα Υόρκη να της πω τα νέα. Και εκείνη, όμως, μου είχε νέα. Μου είπε ότι στην Αμερική το spinning εξελίχθηκε, τα ποδήλατα πλέον μπήκαν πάνω σε ράγες και στηριζόμενα σε δυνατά ελατήρια παύουν να είναι στατικά και αποκτούν κίνηση. Μπορούν να γέρνουν αριστερά και δεξιά ή να πέφτουν μπροστά. Το τιμόνι στρίβει και το spinning γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό!



Info

● Απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες από 17 ετών και άνω.

● Πρόγραμμα spinning θα βρείτε στα μεγάλα γυμναστήρια.

● Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχετε σε αυτό είναι να μην έχετε κανένα καρδιαγγειακό πρόβλημα, γεγονός που πρέπει να πιστοποιήσετε με χαρτί από καρδιολόγο.

● Επίσης, δεν πρέπει να έχετε ορθοπεδικά προβλήματα, ειδικά στη μέση και τα γόνατα.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Αντώνη Ζέρβα, γυμναστή Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), spinning trainer, το γυμναστήριο «HERCULES FITNESS CLUB» για το μάθημα spinning και τη δυνατότητα φωτογράφισης, και τον κ. Πάνο Σεϊταρίδη, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του γυμναστηρίου.