Το καλοκαίρι μόλις τέλειωσε, το επόμενο όμως είναι πολύ κοντά, πολύ πιο κοντά από ό,τι πιστεύουμε.

Ήδη, με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης, άρχισα να ακούω για την «κατάθλιψη του χειμώνα»- αναγνωρισμένη επίσημα από ψυχιάτρους παγκοσμίως- που κυριεύει την πλειονότητα του κόσμου. Εγώ το βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό όταν, μετά από μια περίοδο ξεγνοιασιάς και χαλαρότητας, επιστρέφουμε στην καθημερινότητα, να νοιώθουμε μια μικρή απογοήτευση και κούραση, αν και μόλις γυρίσαμε από τις διακοπές.

Η επιστροφή στη ρουτίνα της καθημερινότητας μας οδηγεί στο να κλειστούμε στον εαυτό μας, να μειώσουμε δραστηριότητες και να το ρίξουμε στην τηλεόραση και το φαγητό. Αυτή η απογοήτευση συνήθως κρατάει μέχρι τα Χριστούγεννα που κάπως με τις γιορτές φτιάχνει η διάθεση μας αλλά οι περισσότεροι επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με επιπλέον καταχρήσεις και αποχή από αθλητικές δραστηριότητες. Η περίοδος που ακολουθεί μέχρι το Πάσχα είναι σαφώς καλύτερη για τη διάθεσή μας με τις Απόκριες και το καρναβάλι να κυριαρχούν και εν αναμονή βέβαια της Άνοιξης, η οποία έρχεται επιτέλους για να μας ξαναδώσει «φτερά».

Έχουμε λοιπόν δύο – τρεις μήνες για να ξεκινήσουμε το γυμναστήριο, το κολύμπι, το τένις, τις υποβρύχιες καταδύσεις και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να σκεφτεί. Αν βάλουμε και την προσπάθεια να χάσουμε τα κιλά της «κατάθλιψης του χειμώνα», τότε είναι που δεν προλαβαίνουμε με τίποτα. Έτσι, συνήθως καταλήγουμε να μην κάνουμε τίποτα από αυτά που θέλουμε, αφού απλά δεν προλαβαίνουμε.

Η φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδος που έχουμε μπροστά μας πλέον, είναι η λύση για όλα αυτά. Δείτε το Φθινόπωρο σαν να είναι Άνοιξη και αποφασίστε ποια δραστηριότητα, αθλοπαιδιά, άθλημα και γυμναστική σας ενδιαφέρει. Βάλτε στόχο ως τα μέσα του Οκτώβρη να έχετε ξεκινήσει μία ή δύο από τις δραστηριότητες που σας αρέσουν πιο πολύ και προσπαθήστε να στριμώξετε και μία ακόμα μέχρι τα Χριστούγεννα. Αν μετά από όλα αυτά συνεχίζετε να έχετε κατάθλιψη, τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάζετε ημισφαίριο κάθε 6 μήνες έτσι ώστε να έχετε πάντα καλοκαίρι.

Για να σας βοηθήσω να επιλέξετε κάποια δραστηριότητα ή κάποιο άθλημα ακόμη και ένα καλό spa, θα προσπαθήσω το επόμενο διάστημα να σας παρουσιάσω όσο πιο πολλές αθλητικές δραστηριότητες μπορώ βασιζόμενος τόσο σε δικές μου εμπειρίες όσο και στη συνδρομή ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές και τους οποίους θα φιλοξενήσουμε σε αυτή τη σελίδα.

Περιμένω λοιπόν από όλους σας ερωτήματα και απορίες σχετικά με την επιλογή δραστηριοτήτων που θα εντάξετε στο χειμερινό σας πρόγραμμα, αποφεύγοντας να περιοριστούμε σε συμβουλές για γρήγορο αδυνάτισμα και τοπικό πάχος. Να είστε βέβαιοι ότι θα ξεχάσετε το περιττό βάρος και την ακινησία και θα μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε όταν έχετε κατέβει ένα γρήγορο ποτάμι, έχετε περπατήσει ένα πανέμορφο μονοπάτι, έχετε τρέξει ένα μικρό μαραθώνιο, έχετε κολυμπήσει στους 18 βαθμούς κελσίου, έχετε ποδηλατήσει μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος, έχετε νικήσει τους αντιπάλους σας στο paintball ή έχετε ανέβει στο δεύτερο καταφύγιο στον Όλυμπο.