Χρόνια πολλά. Ελπίζω να περάσατε όλοι και όλες όσο το δυνατόν καλύτερα αυτές τις διακοπές. Το καλοκαίρι πλέον είναι σε απόσταση αναπνοής. Με αφορμή πολλές ερωτήσεις γυναικών σχετικά με το θέμα της μεγάλης περιφέρειας και του παραπανίσιου λίπους σε γλουτούς και κοιλιά και με το άγχος του: «Πώς θα φορέσω το μαγιό μου σε λίγους μήνες;», θα ήθελα να σας παραθέσω τις απόψεις μου.

Γεγονός αποτελεί ότι ο κάθε λαός έχει κάποια χαρακτηριστικά στο σωματότυπό του. Στις Ελληνίδες είναι χαρακτηριστική η μεγάλη περιφέρεια που συνήθως σημαίνει και πιο πλούσιους γλουτούς. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν να μειώσουμε την περιφέρεια όσα κιλά και αν χάσουμε. Θα ήθελα εδώ να τονίσω την επικινδυνότητα του να καταλήξει κάποια ακόμα και στην ανορεξία στην προσπάθειά της να χάσει αρκετά κιλά ώστε να μειώσει την περιφέρεια της. Θα πρέπει να γνωρίζετε άλλωστε ότι σε κανέναν άνδρα δεν αρέσει το σκελετωμένο σώμα της ανορεξίας ακόμη και σε αυτούς που προτιμούν τις πολύ λεπτές. Η ανορεξία αποτελεί αρρώστια με πολύ δύσκολη θεραπεία και συχνά άσχημη κατάληξη. Έτσι λοιπόν όταν θέλετε να περιορίσετε την περιφέρεια η μόνη λύση είναι η άσκηση. Δηλαδή θα πρέπει να «χτίσετε» το σώμα σας ώστε η περιφέρεια σας να αποτελεί την όμορφη ιδιαιτερότητα σας. Θα αναφερθώ σε λύσεις παρακάτω.

Στην περίπτωση του παραπανίσιου λίπους σε γλουτούς και κοιλιά, τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα. Όλοι οι άνθρωποι τείνουν να συσσωρεύουν το πλεονάζον λίπος σε κάποιο μέρος του σώματός τους. Ελάχιστοι είναι αυτοί που το μοιράζουν σε όλο το σώμα. Το πιο συνηθισμένο μέρος για τις γυναίκες είναι οι γλουτοί και το αμέσως επόμενο είναι η κοιλιά. Ο λόγος που έχουμε πλεονάζον λίπος είναι οι τροφές που τρώμε. Όταν έχουν πολλά λιπαρά και ξεπερνούν το ποσό της ιδανικής ημερήσιας πρόσληψης ο οργανισμός αποθηκεύει το λίπος για μελλοντική χρήση. Αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας μας είναι να βελτιώσει την ποιότητα της τροφής που καταναλώνει σε πρώτη φάση και μετά – αν είναι απαραίτητο – και την ποσότητα. Δηλαδή μπορεί κάποιος που τρώει σχετικά μικρή ποσότητα φαγητού να παίρνει αρκετό λίπος ενώ κάποιος που φαινομενικά τρώει περισσότερο να μην παίρνει στον ίδιο βαθμό αν οι τροφές που προτιμά είναι χαμηλές σε λιπαρά. Πάντα βέβαια ρόλο παίζει και ο μεταβολισμός του καθενός. Όσο πιο καλό μεταβολισμό έχει κάποιος τόσο πιο καλά είναι τα πράγματα. Όσον αφορά στο μεταβολισμό μπορούμε να τον βοηθήσουμε με τη συστηματική γυμναστική.

Η γυμναστική αποτελεί λύση για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αρκεί να γίνεται συστηματικά και με σωστή καθοδήγηση. Δηλαδή αν κάποια έχει παραπάνω λίπος στα μπούτια και ξεκινήσει ασκήσεις μόνο για γλουτούς για να χάσει υποτίθεται τοπικά κάποιους πόντους χωρίς να έχει αλλάξει διατροφή και χωρίς να κάνει αερόβια άσκηση πριν τις ασκήσεις, τότε θα έχει τελικά χειρότερο αποτέλεσμα. Ενδυναμώνοντας τους μυς των γλουτών με ασκήσεις εκείνοι θα πάρουν όγκο και καθώς θα μαζεύεται και λίπος από τη συνεχιζόμενη λανθασμένη διατροφή, αντί να χάσει πόντους πιθανόν θα τους αυξήσει κιόλας. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει η καθεμία για να μειώσει λίπος σε γλουτούς και κοιλιά καθώς και για να φτιάξει ένα σώμα που να «κρύβει» τη μεγαλύτερη περιφέρεια είναι τα εξής:

1. Προσεκτικό πρόγραμμα διατροφής που να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Δηλαδή τροφές ολικής αλέσεως, όσπρια, λαδερά, φρούτα και λαχανικά καθώς και κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι ψητό χωρίς λίπος σε συνδυασμό με ψωμί, ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά σε περιορισμένες όμως ποσότητες. Επισκεφτείτε ένα διατροφολόγο για να σας βγάλει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα. Επίσης μπορείτε να βρείτε εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής – δίαιτας στο επόμενο τεύχος του Vita (τεύχος Ιουνίου) που θα κυκλοφορήσει στα μέσα Μαΐου.

2. Αερόβια άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, θα προτιμούσα τέσσερις για αρχή. Μπορεί να είναι τρέξιμο, ποδήλατο, περπάτημα ή κολύμπι, σε οργανωμένο χώρο (γυμναστήριο) ή έξω. Βασικός στόχος είναι η άσκηση να διαρκεί τουλάχιστον 40 λεπτά έως και μιάμιση ώρα. Η ένταση θα πρέπει να είναι μέτρια, δηλαδή οι σφυγμοί ανά λεπτό να φτάνουν το πολύ τους 175 αλλά να μην πέφτουν κάτω από 160. Δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να κάνουμε ζέσταμα πριν ξεκινήσουμε (αν δεν προλαβαίνουμε μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα δέκα λεπτά της άσκησης πιο ήπια) και μετά την άσκηση να κάνουμε πάντα αποθεραπεία με διατάσεις.

3. Εξειδικευμένες ασκήσεις για την κάθε περιοχή μετά την αερόβια άσκηση. Για να μειωθεί η περιφέρεια αυτό που θέλω να πετύχω είναι δυνατό καλλίγραμμο κορμό και γλουτούς χωρίς λίπος. Για να δυναμώσω κοιλιά κάνω κοιλιακούς πάντα μαζί με ραχιαίους και ασκήσεις για γλουτούς. Γενικά θα πρέπει η εκγύμναση να γίνεται σε όλους τους μυς της περιοχής και να μην επικεντρωνόμαστε σε έναν μόνο γιατί ατροφούν οι ανταγωνιστές μυς. Έτσι λοιπόν για κορμό ξεκινάμε με http://www.vita.gr/html/ent/264/ent.1264.asp και εμπλουτίζουμε το κομμάτι των κοιλιακών με http://www.vita.gr/html/ent/406/ent.11406.asp. Συνεχίζουμε για γλουτούς και πόδια http://www.vita.gr/html/ent/852/ent.10852.asp και / ή http://www.vita.gr/html/ent/028/ent.2028.asp. Μετά ασχοληθείτε και λίγο με τα χέρια http://www.vita.gr/html/ent/193/ent.1193.asp και το στήθος, ειδικά οι γυναίκες με πλούσιο μπούστο, http://www.vita.gr/html/ent/968/ent.1968.asp.

Καλό ξεκίνημα και περιμένω απορίες σας και προβληματισμούς.