Οι δρομείς φαίνεται ότι ζουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στο τρέξιμο και τους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια σε 53.000 ενήλικες. Οι ενήλικες ήταν μεταξύ 20 -100 ετών, χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο ή διαβήτη στην αρχή της έρευνας. Επίσης, το 27% αυτών ήταν δρομείς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι δρομείς είχαν κατά 20% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με όσους δεν έτρεχαν.

Το τρέξιμο μείωνε τον κίνδυνο θνησιμότητας όταν ο δρομέας έτρεχε μέχρι 32 χιλιόμετρα την εβδομάδα ή έτρεχε 2-5 φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, υψηλότερες «δόσεις» τρεξίματος δεν συνδυάζονταν με μεγαλύτερο πλεονέκτημα όσον αφορά τη μακροβιότητα. Αντιθέτως, στις «μεγαλύτερες» δόσεις τρεξίματος οι δρομείς έχαναν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα συγκριτικά με τους δρομείς που έτρεχαν στις «χαμηλότερες» δόσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Mayo Clinic Proceedings οι μαραθωνοδρόμοι, οι τριαθλητές και όσοι κάνουν πρωταθλητισμό στην ποδηλασία μπορεί να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμα καρδιακές βλάβες, επειδή υπερβαίνουν τα όρια αντοχής του καρδιαγγειακού τους συστήματος.

Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές το τρέξιμο προφυλάσσει την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά όταν οι αθλητές υπερβαίνουν τα όρια της αντοχής τους, τότε τα οφέλη για την καρδιά εξανεμίζονται.