Από τον φυσικοθεραπευτή Κωνσταντίνο Τερεζάκη

Ζούμε τη ζωή μας χωρισμένη σε δευτερόλεπτα, λεπτά, ώρες, ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Κάθε στόχος μας λοιπόν όπως και η επίτευξή του γυρίζει γύρω από αυτές τις χρονικές στιγμές. Πάντα βάζουμε μια καταληκτική ημερομηνία που μέχρι τότε θέλουμε να πετύχουμε κάτι. Σε ό,τι αφορά τη φυσική μας κατάσταση, είναι σχεδόν πάντα οι αρχές του καλοκαιριού. Τότε συνήθως βιαζόμαστε να αποκτήσουμε καλή φυσική κατάσταση και ένα καλλίγραμμο σώμα. Χαρακτηριστικό γεγονός αποτελεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού αυτή την εποχή με σύμμαχο τον καιρό, συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες (που γίνονται και στη φύση) αγνοώντας όμως βασικές παραμέτρους που σχετίζονται με λάθη τα οποία μπορεί να αφορούν τον χρόνο, τον τρόπο, την συχνότητα και την ένταση της άσκησης. Αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια να οδηγούνται σε υπερβολές, να καταπονούν τον οργανισμό τους και σε ένα ποσοστό να τραυματίζονται. Αρχικά δεδομένου ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, καλό είναι να βρείτε το κατάλληλο κίνητρο και την συγκεκριμένη δραστηριότητα, που θα δώσει το απαραίτητο νόημα στη προπόνησή σας.

Πριν λοιπόν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα αναρωτηθείτε:

* Είναι κάτι που σας αρέσει και θα το συνεχίσετε;

* Προτιμάτε να είστε μόνοι σας ή στα πλαίσια μιας ομάδας;

* Θέλετε να υπάρχει ανταγωνισμός;

* Πόσο μεγάλος βαθμός συγκέντρωσης απαιτείται;

Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι απαραίτητο να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ώστε να μη καταλήξετε στο ποσοστό εκείνων που ξεκινούν μια δραστηριότητα και μετά από 2 ή 3 εβδομάδες σταματούν.

Μην παραλείψετε…

* Να εξεταστείτε: Αφού, λοιπόν, καταλήξετε σε μια δραστηριότητα που θα ταιριάζει απόλυτα με το χαρακτήρα σας θα πρέπει να φροντίσετε για την υγεία σας, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις (ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού αγνοεί υπάρχουσες παθολογίες) και εφοδιάζοντας τον εαυτό σας με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξετε:

* Να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα: Κατάλληλη ένδυση και υπόδηση, εξασφαλίζουν άνεση, ασφάλεια και υποστήριξη (ειδικά σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εναλλαγές ταχύτητας όπως ποδόσφαιρο- μπάσκετ- τένις – τρέξιμο και άλλα, η επιλογή κατάλληλου υποδήματος είναι επιτακτική).

Μην αγνοείτε…

* Τη σωστή διατροφική υποστήριξη και ενυδάτωση, γιατί σας εξασφαλίζουν ενέργεια και καλή διάθεση.

* Την προθέρμανση διάρκειας 10 – 15 λεπτών με εναλλαγή ρυθμού (πχ αργό – γρήγορο περπάτημα, αλλαγή κατευθύνσεων) και την εφαρμογή ενός προγράμματος διατάσεων έχοντας ως στόχο την αύξηση της ευλυγισίας και την αποφυγή τραυματισμών (π.χ. μυϊκές θλάσεις, ρήξη μηνίσκων, ρήξη χιαστών).

* Τη χρήση ενός μικρού σημειωματάριου προκειμένου να καταγράφετε με λεπτομέρειες την προπόνησή σας και να ελέγχετε την πρόοδό σας.

* Την προπόνηση που πρέπει να έχει καθορισμένη διάρκεια και να μην ξεπερνά τα πλαίσια μιας ώρας.

* Το πρόγραμμα και τους στόχους που πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου (λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τυχόν παθολογίες, λειτουργικούς περιορισμούς – ανισορροπίες, ψυχολογική κατάσταση, κίνητρο, προσωπικότητα καθώς και παράγοντες όπως ηλικία, βάρος, σωματότυπος κλπ.).

* Τους στόχους που πρέπει να είναι καθορισμένοι (ανάπτυξη- βελτίωση- αποκατάσταση ή διατήρηση της δύναμης, της αντοχής, της ελαστικότητας, της σταθερότητας καθώς και της ισορροπίας).

* Την αποθεραπεία: Στο τέλος της προπόνησης, θα πρέπει να γίνεται αποθεραπεία και να ακολουθεί πρόγραμμα διατάσεων γενικό αλλά και ειδικό, όσον αφορά τις μυϊκές ομάδες που επιβαρύνθηκαν περισσότερο ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Να θυμάστε πως η πρόοδος του σώματος δεν μπορεί να επιταχυνθεί κάνοντας όλο και περισσότερη προπόνηση, οπότε βάλτε ένα χρονοδιάγραμμα και θέστε εφικτούς καθημερινούς στόχους. Καλή επιτυχία!