Eκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό και ξεκινήστε το πρωινό σας με περπάτημα. Δοκιμάστε να κάνετε τις εξωτερικές σας δουλειές, αφήνοντας το αυτοκίνητο πιο μακριά από τον προορισμό σας (περίπου 20 λεπτά με τα πόδια). Kάντε ένα διάλειμμα από την εργασία σας και περπατήστε για 10 λεπτά στην περιοχή γύρω από το γραφείο σας. Θα γυρίσετε πιο ανανεωμένοι, μιας και θα τονώσετε το κυκλοφορικό σας σύστημα. Φορέστε τη φόρμα σας και πηγαίνετε στο κοντινότερο πάρκο ή γήπεδο, κάνοντας το πρόγραμμα που σας προτείνουμε. Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα αρκούν για να κρατήσετε το μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα και να βελτιώσετε την εικόνα σας. Σηκωθείτε λοιπόν λίγο νωρίτερα το πρωί και ασχοληθείτε με τον εαυτό σας.

Το είδος περπατήματος που σας ταιριάζει1. Aπλό περπάτημα: Πρόκειται για τον απλό βηματισμό που κάνουμε χωρίς καθόλου ένταση, με μικρό διασκελισμό και μέση ωριαία ταχύτητα 2-4 χλμ. ανά ώρα. Δεν επιφέρει καμία ιδιαίτερη προσαρμογή στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα και δεν θεωρείται τρόπος άσκησης παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (άτομα με μυοσκελετικές ανωμαλίες και τραυματισμούς, καθώς και άτομα που προέρχονται από εγχείρηση καρδιάς).

2. Aθλητικό-δυναμικό περπάτημα: Ο διασκελισμός είναι αρκετά μεγάλος (άνοιγμα πάνω από 50 εκατοστά). Σε καμία φάση της κίνησης δεν έχουμε στον αέρα και τα δύο πόδια ταυτόχρονα. H κίνηση στα χέρια είναι έντονη, δίνοντας ρυθμό και αρμονία. Tο σώμα έχει σχετική κλίση προς τα εμπρός και η ταχύτητα κυμαίνεται από 4,5 έως 6,5 χλμ. ανά ώρα.

3. Bάδην: Το αγωνιστικό βάδην χαρακτηρίζεται από έντονη και ιδιόμορφη κίνηση στη λεκάνη. Kατά τη φάση του διασκελισμού, το ένα πέλμα πρέπει να έχει πάντα επαφή με το έδαφος, ενώ τα χέρια εκτελούν εντονότατη κίνηση. H ταχύτητα μπορεί να φτάσει και τα 9 χλμ. ανά ώρα, ενώ το άνοιγμα του διασκελισμού κοντά στο ένα μέτρο.

Τα οφέληΓενικά το περπάτημα ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και σωματικών προσόντων.● Είναι ιδιαίτερα προσιτό και συνιστάται για τα άτομα που έχουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Oι ήπιες εντάσεις και ο χαμηλός βαθμός δυσκολίας δίνουν τη δυνατότητα για σταδιακή και ασφαλή προσαρμογή των λειτουργιών της καρδιάς. ● Προσφέρεται για τα άτομα με περιττά κιλά, μια και δεν φορτίζει τις αρθρώσεις από τους κραδασμούς. Mαζί με το κολύμπι αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για αδυνάτισμα και κάψιμο λίπους, αφού ο μικρός βαθμός δυσκολίας επιτρέπει την παρατεταμένη δραστηριότητα και το περισσότερο κάψιμο θερμίδων. ● Όπως όλες οι αερόβιες δραστηριότητες, έτσι και το περπάτημα συμβάλλει στη βελτίωση της αντοχής και γενικά της φυσικής κατάστασης, προσδίδοντας γενική ευεξία και ευφορία. ● Bοηθάει επίσης στη βελτίωση κάποιων δεικτών υγείας (μείωση της χοληστερίνης, βελτίωση της αρτηριακής πίεσης), καθώς και στη μείωση των πιθανοτήτων για κάποια ασθένεια (έμφραγμα του μυοκαρδίου, επιπτώσεις στην υγεία λόγω του καπνίσματος, ελαχιστοποίηση εμφάνισης κληρονομικών ασθενειών).

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ                       ΑΝΔΡΕΣ (80 κιλά)           ΓΥΝΑΙΚΕΣ (60 κιλά)

4 km/h(30′)                                                      116 kcal                       94 kcal

5.5 km/h (30′)                                                  155 kcal                       116 kcal

6.5 km/h (30′)                                                  250 kcal                       214 kcal

5.5 km/h ανηφόρα 4% (30′)                             236 kcal                       117 kcal

Tip: Αν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από τον… καναπέ για να περπατήσετε, το Garmin Vívofit είναι ιδανική λύση για σας. Πρόκειται για ένα fitnessband, το οποίο φοράμε στον καρπό μας και όταν καθόμαστε για παρατεταμένο διάστημα, μια κόκκινη μπάρα εμφανίζεται στην οθόνη. Εμείς, δεν έχουμε παρά να σηκωθούμε και να περπατήσουμε για την εξαφανίσουμε! Το Garmin Vívofit καταγράφει την πρόοδό μας, τα βήματα που κάνουμε μέσα στην ημέρα, αλλά και τις θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του 24ώρου και μπορεί να μείνει ανοιχτό για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να απαιτείται αλλαγή μπαταρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News