Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που πολλοί από εμάς φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές, είτε ως κεντρικό συστατικό του γεύματος είτε ως βοηθητικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κολοκύθα μπορεί να μπει στο τραπέζι σας με πάρα πολλούς τρόπους και να γίνει μέρος της σάλτσας ή να το ανακατέψετε με γιαούρτι το βράδυ. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από τη γεύση στην κολοκύθα. Έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α που ξεπερνά κατά 50% εκείνης του καρότου. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή ινών και καλίου, στοιχείο που βοηθά στην κατάλληλη λειτουργία των μυών που βρίσκονται κοντά στην καρδιά και έχει πολύ λίγες θερμίδες αλλά και αλάτι.

Βρείτε την τέλεια κολοκύθα. Το απόλυτο εποχικό λαχανικό με τη γλυκιά γεύση που τρώγεται κυρίως το φθινόπωρο (αν θέλετε τη φρέσκια επιλογή). Όταν το αγοράζετε, πρέπει να είναι βαρύ, να μην είναι ‘χτυπημένο’ και να μην είναι σε πολύ μεγάλο μέγεθος.

Φτιάξτε το δικό σας πουρέ από φρέσκια κολοκύθα. Βάλτε την στο φούρνο για 2 περίπου ώρες και μετά αφήστε την έξω όλη τη νύχτα. Πολτοποιήστε την κολοκύθα και καταψύξτε την. Δεν θα χρειαστεί να ξαναψάξετε για να την αγοράσετε. Θα έχετε τα δικά σας αποθέματα όλη τη χρονιά.

Υπέροχη φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη συνταγή

Σούπα κολοκύθας με καυτερή πιπεριά

Υλικά:

1 μικρή κόκκινη πιπεριά

1 φλιτζάνι βραστό νερό

1 κουταλιά στης σούπας ελαιόλαδο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 μήλο κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδου

3μιση φλιτζάνια πουρέ κολοκύθας

κύβος λαχανικών

χυμό από 1 λάιμ

ψιλοκομμένο κόλιανδρο

1 κουταλάκι της σούπας μοσχοκάρυδο

Σε ένα μπολ, καλύψτε την καυτερή πιπεριά με το βραστό νερό και αφήστε το μισή ώρα. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μαγειρέψτε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει διάφανη απόχρωση. Βάλτε την πιπεριά και το μήλο στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά. Τέλος, προσθέστε το σκόρδο. Προσθέστε γρήγορα και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάιμ και το μοσχοκάρυδο και αφήστε στη φωτιά για μισή ώρα. Όταν το αφαιρέσετε από το μάτι, προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε έτσι ώστε να έχει υφή πουρέ.