Οι γυναίκες που ξυπνάνε νωρίς έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Αυτό συμπέρανε μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, που παρουσιάσθηκε σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο στη Γλασκόβη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Ρεμπέκα Ρίτσμοντ της οργάνωσης Cancer Research UK και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ανέλυσαν τα στοιχεία περισσότερων από 400.000 γυναικών, πολλές από τις οποίες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού. Το πόρισμα ήταν ότι όσες είναι πρωινοί τύποι (γνωστοί και ως «κορυδαλλοί») είχαν ως και κατά 40% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο σε σχέση με όσες είναι βραδινοί τύποι (γνωστοί και ως «κουκουβάγιες»).

Ακόμα, οι γυναίκες που κοιμούνται περισσότερο από τις συνιστώμενες 7-8 ώρες έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου από τις οκτώ, ο κίνδυνος αυξάνει κατά 20%. Αντίθετα, η αϋπνία δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ηδη, από προηγούμενες μελέτες, έχει βρεθεί ότι οι νυχτερινές βάρδιες εργασίας σχετίζονται με χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές εξετάζουν γιατί η διάρκεια του ύπνου ή οι συνήθειες μιας γυναίκας σχετίζονται με τον καρκίνο.