Οι ίδιοι γενετικοί παράγοντες που κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην υψηλή χοληστερόλη, μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αν και τα αίτια αυτής της νόσου παραμένουν άγνωστα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και της Καλιφόρνια, δημιούργησαν τη μεγαλύτερη μελέτη του DNA προς αναζήτηση των επαναπρογραμματισμένων παραγόντων που προκαλούν αυτό το ρίσκο.

Γνωρίζαμε ήδη ότι ένα γονίδιο που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ,  σχετίζεται και με την κίνηση της χοληστερόλης μέσα στο σώμα. Αυτή η σχέση φαίνεται να είναι πιο δυνατή από ό,τι πίστευαν παλαιότερα. Στη νέα γενετική ανάλυση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μία μικρή ομάδα γονιδίων συνδέεται με το αυξημένο ρίσκο, τόσο της νόσου Αλτσχάιμερ, όσο και των καρδιακών νοσημάτων. Η νόσος Αλτσχάιμερ προβλέπεται να αυξηθεί όσο ο αμερικανικός πληθυσμός γερνά, με τα φάρμακα να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής. Οι ασθένειες των ηλικιωμένων όμως είναι κατά βάση η άνοια και τα καρδιακά νοσήματα. Η ανάπτυξη αυτών των νόσων μπορεί εν μέρει να προβλεφθεί από τα γονίδιά μας, όπως το APOE4, πριν καν γεννηθούμε. Παρόλα αυτά μπορεί να βρεθεί και σε υγιείς ανθρώπους, οπότε δεν προβλέπει με τόσο υψηλή ακρίβεια.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτό το κομμάτι του DNA επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ξέρουμε όμως πώς επηρεάζει τις καρδιακές ασθένειες. Το γονίδιο APOE4 δίνει τη συνταγή για μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που συνδέεται με τα λιπίδια, τα οποία δημιουργούν τις λιποπρωτείνες. Αυτά τα μόρια εξασφαλίζουν το ταξίδι των λιπών μέσω του αίματος όπως θα έπρεπε. Μέσω αυτού, η καλή χοληστερόλη απορροφάται από τους ιστούς για να έχουμε ενέργεια και η κακή χοληστερόλη επιστρέφει στο συκώτι. Αν η επιστροφή δεν γίνει σωστά, παραμένει στα αιμοφόρα αγγεία, θέτοντας την καρδιά σε κίνδυνο.

‘Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλαπλά γονίδια που συμβάλουν στον κίνδυνο αυτών των καρδιακών νοσημάτων και της νόσου του Αλτσχάιμερ’ υποστηρίζει ο επικεφαλής Δρ. Καρτς. Στη θεωρία, μία διατροφή με λίγα λιπαρά θα έφερνε και λιγότερη χοληστερόλη στον οργανισμό μειώνοντας τους κινδύνους για τα προαναφερθέντα νοσήματα.