Ένα σύνολο παραγόντων, όπως η γενετική, οι ορμόνες, οι ασθένειες και το στρες πυροδοτεί την κατάθλιψη. Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι η καθημερινή διατροφή μπορεί να αυξήσει το ρίσκο αυτής της ψυχικής ασθένειας. Ένα αυξανόμενο νούμερο ερευνών υποστηρίζει ότι οι διατροφικές επιλογές ίσως παίζουν ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη των νόσων που βασίζονται στον εγκέφαλο, όπως η κατάθλιψη. Τα ακόλουθα είδη τροφών δεν αντικαθιστούν τη θεραπεία της κατάθλιψης αλλά είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για μία υγιεινή διατροφή που μας φτιάχνει τη διάθεση.

Λίπη για υγιή εγκέφαλο, σαν αυτά που βρίσκουμε στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Όσοι τρώνε πολύ ψάρι, έχουν 17% χαμηλότερο ρίσκο για κατάθλιψη. Τα Ω3 οξέα ενίσχυαν τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής που δινόταν σε ανθρώπους με κατάθλιψη.

Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την υγεία συνολικά και μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Σε έρευνα που έγινε, η ομάδα που λάμβανε υποστήριξη για την κατάθλιψη αλλά τρεφόταν με λαχανικά, ψάρι, ελαιόλαδο, κόκκινο κρέας και ξηρούς καρπούς μειώνοντας τα γλυκά, είχε πιο σημαντική βελτίωση συγκριτικά με εκείνους που δεν τρέφονταν ανάλογα.

Φυλλώδη λαχανικά. Το μαρούλι, το σπανάκι και παρόμοια λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και φολικό οξύ, που αποδεδειγμένα μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Μπανάνες. Κάποιες τροφές, όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα περιέχουν τυροζίνη, το αμινοξύ που παράγει τη χαρούμενη ορμόνη, την ντοπαμίνη που ελέγχει τα κέντρα απόλαυσης του εγκεφάλου.

Όστρακα. Άριστη πηγή ψευδάργυρου, ένα απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Εκτός αυτού, έχει συνδεθεί με τη βελτιωμένη διάθεση.

Μαύρη σοκολάτα. Οι κόκκοι του κακάο περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, ειδικά στις μεγαλύτερες γυναίκες. Άλλες επιλογές με την ίδια επίδραση είναι το τσάι, τα μήλα, τα μύρτιλα και τα κρεμμύδια.