Με μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, μπορείτε να χάσετε με ασφάλεια 1 με 2 κιλά σωματικού λίπους –κάποιο από το οποίο θα προέρχεται από την κοιλιά σας – ανά εβδομάδα. Ανάλογα με το πόσο περιττό βάρος έχετε να χάσετε, μπορείτε να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά μέσα σε μερικές εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ημέρες μπορείτε να απαλλαγείτε από κάτι που μπορεί να κάνει ακόμη και ένα ήδη επίπεδο στομάχι να φαίνεται διογκωμένο: το φούσκωμα. Μερικές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πρήξιμο της κοιλιάς.

-Όχι στα μεγάλα γεύματα

Το να τρώτε πάρα πολύ σε ένα γεύμα ή το να τρώτε πολύ γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Αν συνήθως περιμένετε πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων και τρώτε όταν έχετε λιμοκτονήσει, είναι πιθανό να φάτε πάρα πολύ και πολύ γρήγορα.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού προκαλεί τη διόγκωση της κοιλιάς, επειδή η υπερβολική τροφή δεν μπορεί να χωνευτεί αρκετά γρήγορα από τον οργανισμό. Επίσης, όταν τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσετε κατάποση αέρα, που οδηγεί στην παραγωγή αερίων.

Επομένως, καλό είναι να έχετε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι, και δε θα οδηγηθείτε στην υπερφαγία και θα δώσετε στον οργανισμό σας επαρκή χρόνο να χωνέψει το φαγητό.

-Φάτε συγκεντρωμένη

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να καθίσετε και να φάτε σιγά σιγά και συγκεντρωμένα. Δώστε προσοχή στο φαγητό σας καθώς το τρώτε, να το μασάτε καλά και να μην αφαιρείστε. Κλείστε την τηλεόραση και αφήστε για λίγο το κινητό σας. Έτσι, θα συνειδητοποιήσετε πότε έχετε χορτάσει και θα αποφύγετε την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων.

Αποφύγετε να μιλάτε ενώ τρώτε. Αν και λίγη χαλαρή συζήτηση κατά τη διάρκεια των γευμάτων είναι ευχάριστη, μπορεί να σας κάνει να καταπιείτε αέρα.

-Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα

Αν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φούσκωμα και να αποκτήσετε μια επίπεδη κοιλιά, προφανώς θα πρέπει να αποφύγετε τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια και φούσκωμα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι τροφές που δημιουργούν αέρια. Τα φασόλια, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, το λάχανο, τα μήλα, το καστανό ρύζι, το γάλα και το τυρί είναι μερικές από τις τροφές που πρέπει να αποφύγετε.

Επίσης, πρέπει να αποφύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, τρόφιμα που περιέχουν σορβιτόλη, όπως οι καραμέλες, τα ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά, όπως την μπίρα και το κρασί.

Τα τρόφιμα με αλάτι, όπως τα πατατάκια, τα κρακεράκια και η πίτσα, κάνουν το σώμα σας να συγκρατεί νερό (η γνωστή σε όλες μας «κατακράτηση υγρών»), κάτι το οποίο μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθανθείτε φουσκωμένη. Αυτό το είδος φουσκώματος είναι πιθανό να εμφανιστεί σε όλο το σώμα σας και όχι μόνο στην κοιλιά σας.

Δεδομένου ότι πολλά τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα είναι υγιεινά, μην τα βγάζετε από τη διατροφή σας για περισσότερο από μερικές ημέρες – εκτός και αν έχετε δυσανεξία, φυσικά.

-Κάντε σωστές επιλογές

Για να αποφύγετε το φούσκωμα, επικεντρωθείτε σε τρόφιμα που δεν προκαλούν αέρια, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, το ψωμί χωρίς γλουτένη, το αβοκάντο, τα μούρα, οι ντομάτες, τα κολοκυθάκια, το μαρούλι κ.α.