Τα νύχια είναι μικρές ασπίδες που προστατεύουν τα χέρια και τα πόδια μας από τραυματισμούς και μολύνσεις. Τα προβλήματα των νυχιών, όπως η αργή ανάπτυξη, η εύθραυστη σύνθεση και τα σημάδια μπορεί να μαρτυρούν διάφορα προβλήματα υγείας, τα οποία χρειάζονται θεραπεία.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η σωστή διατροφή μπορεί να κρατήσει τα νύχια μας υγιή και δυνατά. Οι παρακάτω τροφές ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη και δομή των νυχιών.

-Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα -ειδικά το κατσικίσιο-, το τυρί και το γιαούρτι, συμβάλλουν στη φυσιολογική ανάπτυξη και δομή των νυχιών.

Το κλειδί βρίσκεται στον συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών της βιοτίνης και του ασβεστίου. Η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, η οποία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Οστεοπαθητικό Κολέγιο Δερματολογίας, μπορεί να ενισχύσει τα εύθραυστα νύχια. Το ασβέστιο είναι επίσης ευεργετικό για την ανάπτυξη των νυχιών.

-Κρέας και θαλασσινά

Ο σίδηρος και η πρωτεΐνη που περιέχονται στα κρέατα και τα θαλασσινά, μπορούν να κάνουν τα νύχια σας υγιή και δυνατά.

Μια συνθήκη που ονομάζεται κοιλονυχία μπορεί να εμφανιστεί αν έχετε σιδηροπενική αναιμία (αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου). Η κοιλονυχία κάνει τα νύχια ανεστραμμένα, σαν κουτάλι, πολύ μαλακά και εύθραυστα.

Τα πουλερικά, το μοσχάρι, ο τόνος, τα στρείδια, τα καβούρια, οι γαρίδες και το χοιρινό κρέας είναι καλές πηγές σιδήρου.

Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μπορούν να δυναμώσουν τα νύχια σας.

Το τόφου είναι ένα χορτοφαγικό προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνη.

-Όσπρια

Τα φασόλια και οι φακές, λόγω των υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης και σιδήρου που έχουν, αποτελούν χορτοφαγικές επιλογές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των νυχιών.

Η σόγια, οι γίγαντες, οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια αποτελούν επίσης εξαιρετική επιλογή για τα νύχια σας.

-Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, περιέχουν σίδηρο και ασβέστιο, και είναι σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και αποτελούν μια καλή πηγή ασβεστίου για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

-Ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης

Μπορείτε να αποφύγετε τα προβλήματα νυχιών που συνδέονται με την αναιμία, καταναλώνοντας τροφές ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς που περιέχουν σίδηρο και βιοτίνη.

Πολλά δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, ακόμα και με ασβέστιο. Έτσι, αποτελούν μια καλή εναλλακτική πηγή σιδήρου, η οποία δεν περιλαμβάνει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιοτίνη, ενώ η βρώμη και το ψωμί ολικής άλεσης αποτελούν υγιεινές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε σίδηρο.

Αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα νύχια σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.