Οι ξηροί καρποί έχουν αφαιρεθεί από κάποιες δίαιτες από φόβο ότι έχουν αρκετές θερμίδες και παχαίνουν τους ανθρώπους, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Τώρα όμως οι διατροφολόγοι λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε ενοχές εάν φάμε μερικούς ξηρούς καρπούς (ειδικά τα αμύγδαλα) κατά τη διάρκεια των γιορτών. Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο King του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι αυτή η τροφή έχει πολλή ενέργεια αλλά οι θερμίδες δεν απορροφώνται από το σώμα.

Η Δρ. Σάρα Μπέρι, του τμήματος διατροφικών επιστημών, είπε ότι ‘η έρευνα δείχνει ότι οι πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία δεν ανταποκρίνονται πάντα με ακρίβεια στο λίπος και τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Οι ξηροί καρποί είναι το τέλειο παράδειγμα γιατί τους αποφεύγουμε λόγω των θερμίδων που θεωρούμε ότι μας δίνουν. Αποδεικνύεται όμως ότι μας κάνουν καλό, ειδικότερα στην υγεία της καρδιάς’.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αμύγδαλα όταν καταναλώνονταν σε μορφή αλευριού και όταν είναι σε μικρά κομμάτια. Ανακάλυψαν ότι το λίπος του ξηρού καρπού μένει παγιδευμένο καθ’όλη τη διάρκεια της πέψης και δεν απορροφάται. Ωστόσο, όταν είναι τριμμένο σε αλεύρι, η δομή του διασπάται και το λίπος μπορεί να γίνει πιο προσβάσιμο. Καταλήγουν λοιπόν ότι ο ιδανικός τρόπος κατανάλωσης των ξηρών καρπών είναι σε φυσική μορφή.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: