Επειδή ο μεταβολισμός παίζει βασικό ρόλο στο αδυνάτισμα, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιες κινήσεις που μπορούν να του δώσουν ώθηση.

1. Η υγιεινή διατροφή

Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με άφθονα φρούτα και λαχανικά εποχής, γαλακτοκομικά (π.χ. γιαούρτι 2%, τυρί κότατζ, ανθότυρο), δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχο κρέας (π.χ. στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας). Επίσης, όταν έχουμε λιγούρα για κάτι γλυκό, προτιμάμε τα ελαφριά γλυκά (π.χ. μαύρη σοκολάτα, ζελέ, παστέλι) και προσπαθούμε κατά το μαγείρεμα να αντικαταστήσουμε το αλάτι με μυρωδικά και μπαχαρικά.

2. Το πλούσιο πρωινό

Το να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα καλό πρωινό μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό μας. Το πρωινό αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει τη λαχτάρα μας για θερμιδογόνα γλυκά και αλμυρά φαγητά και επηρεάζει την όρεξή μας γενικότερα. Όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν την τάση να τσιμπολογάνε περισσότερο μέσα στην ημέρα. Οι επιλογές είναι αρκετές: ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης, ένα βραστό αβγό ή ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης.

3. Πολύ νερό

Ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τον μεταβολικό μας ρυθμό. Γι’ αυτό λοιπόν φροντίζουμε να καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά. Άλλωστε, το νερό περιορίζει και την όρεξή μας για φαγητό.

4. Τα συχνά γεύματα

Ο μεταβολισμός δουλεύει καλύτερα όταν καταναλώνονυμε μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες. Έτσι, ενεργοποιείται η διαδικασία της πέψης και οι θερμίδες καίγονται ευκολότερα, καθώς κατανέμονται μέσα στην ημέρα. Επίσης, αποφεύγονται τα σκαμπανεβάσματα των τιμών της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ποσότητες ινσουλίνης που εκκρίνει το πάγκρεας και να επωφελείται ο μεταβολισμός μας.

5. Η γυμναστική

Αν θέλετε να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού σας, φορέστε τα αθλητικά σας και ξεκινήστε γυμναστική. Η συστηματική άσκηση αυξάνει τη μυϊκή μας μάζα και αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Όσο πιο μυώδης είναι κανείς, τόσο περισσότερες καύσεις κάνει, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Η πιο αποτελεσματική άσκηση είναι ο συνδυασμός αεροβικής άσκησης και μυϊκής ενδυνάμωσης ή οι συχνές εναλλαγές του είδους άσκησης (π.χ. μια μέρα γυμναστήριο, την άλλη τρέξιμο ή ποδήλατο κ.ο.κ.).

6. Μακριά από τις ακραίες δίαιτες

Οι στερητικές και μη ισορροπημένες δίαιτες μόνο κακό κάνουν στον μεταβολισμό μας. Με τις αυστηρές δίαιτες τα πρώτα κιλά που χάνουμε είναι κυρίως υγρά και στη συνέχεια μυϊκός ιστός και λίπος, ενώ όταν τα ξαναπαίρνουμε (πράγμα αναπόφευκτο) προσλαμβάνουμε κυρίως λίπος, γεγονός που κάνει τον μεταβολισμό μας πιο αργό. Ουσιαστικά πρόκειται για το «φαινόμενο γιο-γιο», το οποίο όταν επαναλαμβάνεται, αυξάνει σταδιακά το βάρος μας.

7. Προσοχή στο τι αγοράζουμε

Καλό είναι κάθε φορά που πάμε για ψώνια στο σουπερμάρκετ να φτιάχνουμε μια λίστα με όλα όσα θέλουμε να αγοράσουμε. Αυτό θα μας γλιτώσει από τις αγορές της τελευταίας στιγμής, που συνήθως είναι πλούσιες σε θερμίδες.

8. Τα σωστά τρόφιμα

Η διατροφή δεν μπορεί να κάνει θαύματα από μόνη της, ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να ενισχύσουν κάπως τον μεταβολισμό μας και να μειώσουν το λίπος. Σε αυτές συγκαταλέγονται το πράσινο τσάι, το γκρέιπφρουτ, τα μούρα, το ξίδι, το λεμόνι, οι καυτερές κόκκινες πιπεριές, το κάρι και τα αμύγδαλα.