Μιλάμε φυσικά για τα κελυφωτά φιστίκια (τα γνωστά μας φιστίκια Αιγίνης, αν και ο όρος είναι άστοχος καθώς τα Αιγίνης αποτελούν μια ποικιλία αυτών των φιστικιών που απλώς παράγονται σε συγκεκριμένο μέρος), για τα οποία οι ειδικοί έχουν να μας πουν πολύ περισσότερα από όσα μέχρι σήμερα απλά ακούγαμε. Ανατρέχοντας στη θρεπτική τους αξία, βλέπουμε ότι αποτελούν από τα λίγα τρόφιμα τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών.

Μάλιστα, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωσή τους, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Κατ’ αρχάς παρέχουν ενέργεια λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν. Ακόμη, εμπεριέχουν υψηλά ποσά πρωτεΐνης και αμινοξέων (από τις υψηλότερες στο φυτικό βασίλειο). Παράλληλα, τα φιστίκια Αιγίνης προσφέρουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Το λίπος που περιέχουν προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία, όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων, ασκούν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Παράλληλα, διαθέτουν υψηλή αναλογία λινελαϊκού οξέος που περιλαμβάνεται στα απαραίτητα λιπαρά.

Προστατεύουν τα μάτια

Τα κελυφωτά φιστίκια αποτελούν ένα είδος ξηρού καρπού με υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που προάγουν την υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Από την άλλη, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β – και ειδικότερα βιταμίνη Β1 και Β6 –, ενώ περιέχουν και υψηλά ποσά πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Ελέγχουν το βάρος μας

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης ενδεχομένως να συνδέεται και με την καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους, συμβάλλοντας στην επίτευξη υψηλότερου αισθήματος κορεσμού συγκριτικά με άλλα ισοθερμιδικά σνακ, ενώ έχει φανεί πως η προσθήκη τους σε γεύματα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μειώνει σημαντικά τη μεταγευματική απόκριση γλυκόζης.

Θωρακίζουν την καρδιά μας

Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερη αναφορά θα ήταν σωστό να γίνει στη συσχέτιση που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στην κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης και στον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοημάτων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε:

-Φυτικές στερόλες. Είναι ο ξηρός καρπός με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα σήμερα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

-Αντιοξειδωτικά. Αποτελούν τον ξηρό καρπό με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία γνωρίζουμε ότι μας προστατεύουν από τη γήρανση και νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά.

-Βιταμίνη Β6. Περιέχουν υψηλά ποσά της συγκεκριμένης βιταμίνης, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ουσίας ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας που σχετίζεται με την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών και αρτηριοσκλήρυνσης. Εκατό γραμμάρια κελυφωτών φιστικιών καλύπτουν περίπου το 70% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β6.