Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έχαναν συχνά το πρωινό τους ή έτρωγαν το βραδινό τους αρκετά κοντά στην ώρα του ύπνου, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν μετά από καρδιακή προσβολή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν τρώμε νωρίτερα μέσα στη μέρα, δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα να κάψει τις θερμίδες και αυτό οδηγεί σε πιο υγιή ορμονική ισορροπία. Η θεωρία που λέει ότι το πρωί πρέπει να τρώμε σαν βασιλιάδες δικαιώνεται και υποστηρίζεται από την τωρινή έρευνα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας εντόπισαν 113 ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Η ομάδα βρήκε ότι το 57% των συμμετεχόντων παρέλειπε το πρωινό τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, το 51% έτρωγε αργά δείπνο, 3 φορές την εβδομάδα και το 41% δεν έτρωγε πρωινό και δειπνούσε πολύ αργά το βράδυ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι εκείνοι που έχαναν τακτικά το πρωινό τους και έτρωγαν βραδινό πριν κοιμηθούν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα μετά την καρδιακή προσβολή ή να υποστούν άλλο ένα.

Οι ακαδημαϊκοί, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας, είπαν ότι η αλλαγή στον τρόπο διατροφής μας θα ήταν ένας εύκολος τρόπος να βελτιωθεί η υγεία μας. Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάρκος Μινικούτσι είπε: ‘η διατροφή είναι ένας εύκολος και σχετικά ανέξοδος τρόπος να βελτιώσουμε την πρόγνωση’. Πρότεινε να τρώμε τουλάχιστον δύο ώρες προτού κοιμηθούμε και να να μην παραλείπουμε ένα καλό πρωινό με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, έναν υδατάνθρακα ολικής άλεσης και φρούτα.

Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό και καθυστερούν το βραδινό, έχουν μάλλον και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η φλεγμονώδης ανταπόκριση, το οξειδωτικό στρες και η ενδοθηλιακή λειτουργία θα μπορούσαν ν παίζουν ρόλο στο συσχετισμό μεταξύ ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων.