Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Maryland, αποδεικνύει ότι ακόμη και μία 30λεπτη προπόνηση μπορεί να ενισχύσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας βασικές περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη.

Είναι γνωστό ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας υποφέρουν από τις συνέπειες της αδύναμης μνήμης. Σχεδόν το 13% των ατόμων άνω των 60, προσπαθεί να θυμηθεί πληροφορίες αλλά δυστυχώς οδηγείται σε σύγχυση.

Από την άλλη δεν μπορούμε να αμελούμε τους αυξανόμενους ρυθμούς της νόσου του Αλτσχάιμερ, η οποία αποτελεί τον υπ’αριθμό ένα κίνδυνο ολικής απώλειας της μνήμης.

Στα 60 η συρρίκνωση

Στην ηλικία μεταξύ 60-70 ετών ο μετωπικός λοβός και ο ιππόκαμπος, βασικά κέντρα του εγκεφάλου, αρχίζουν να συρρικνώνονται, καθιστώντας δύσκολο τον σχηματισμό νέων αναμνήσεων.

Το πρόβλημα, όμως, ξεκινάει πολύ πριν την συρρίκνωση, από την δυσκολία ακόμα που αντιμετωπίζει κανείς κατά την ανάκληση ονομάτων ή αριθμών τηλεφώνου.

Πολλά είδη μνήμης

Διαφορετικοί τύποι μνήμης, όπως η δηλωτική – που διακλαδώνεται στην επεισοδιακή και τη σημασιολογική μνήμη, υπεύθυνες αντιστοίχως για εμπειρίες, γεγονότα ή έννοιες, εξασθενούν με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, επιφέροντας  διαφορετικές συνέπειες.

Η άσκηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής σε όλες αυτές.

Άμεση και έμμεση βοήθεια

Η σωματική άσκηση δρα θετικά στον εγκέφαλο τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Ωφελεί ολόκληρο το σώμα, για παράδειγμα μειώνοντας τις φλεγμονές στο σώμα ή διατηρώντας την ινσουλίνη σε σταθερά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Δρ Scott McGinnis, νευρολόγος του Harvard, εξηγεί ότι η καθημερινή άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της μνήμης.

Η έρευνα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland συγκέντρωσαν τις «σημασιολογικές» αναμνήσεις – δηλαδή την ανάκληση των γεγονότων και των εννοιών – 26 συμμετεχόντων.

Σε μία εκ των δύο συνεδριών, οι άνθρωποι ηλικίας 55 έως 58 ετών κάθονταν για 30 λεπτά και στη συνέχεια καλούνταν να παίξουν ένα παιχνίδι μνήμης, με ονόματα Famous και Not Famous. Στη δεύτερη συνεδρία, οι συμμετέχοντες έπαιξαν το ίδιο παιχνίδι, αλλά το έκαναν, αφού πέρασαν 30 λεπτά κάνοντας ποδήλατο.

Κατά τη διάρκεια των δύο συνεδριών, οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων σαρώνονταν από μια μηχανή MRI.

Ακριβώς μετά την 30λεπτη άσκηση, οι ερευνητές είδαν πως τα κέντρα της σημασιολογικής μνήμης είχαν διεγερθεί εντονότερα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να θυμούνται περισσότερα ονόματα και τους συσχετισμούς με αυτά.

Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, γίνεται  κατανοητό ότι ακόμα και με μία σύντομη προπόνηση, η μνήμη μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Αν θέλετε λοιπόν να θυμάστε περισσότερα, ξεκινήστε να γυμνάζεστε.