Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ως στόχο, απλά επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, το βάρος, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης παραμένουν ένας καλός τρόπος να μετρήσουμε την υγεία και την φυσική μας κατάσταση.

Το υγιές, σταθερό βάρος δεν εξασφαλίζεται με τις ακραίες δίαιτες και το συνεχές ζύγισμα, αλλά με την υιοθέτηση των σωστών συνηθειών.

Έτσι, για να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

*Υπολογίστε τα θρεπτικά συστατικά, όχι τις θερμίδες

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια και οι ντομάτες είναι μερικά μόνο από τα υγιεινά τρόφιμα που πρέπει να γεμίζουν το μισό πιάτο σας σε κάθε γεύμα. Τροφοδοτώντας τον οργανισμό σας με τα μέταλλα και τις βιταμίνες που χρειάζεται, θα αισθάνεστε χορτάτη με λιγότερο φαγητό.

*Πιείτε νερό

Η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό, το λαμπερό δέρμα και την πεπτική λειτουργία. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και να πίνετε από αυτό προτού καν φτάσετε στο σημείο να διψάτε.

*Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα

Αν και το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή για τρέξιμο σε τακτική βάση είναι μια αδιαμφισβήτητα καλή συνήθεια, ακόμη και το να περπατάτε μέχρι τη δουλειά σας ή να ανεβαίνετε στο διαμέρισμά σας με τις σκάλες αντί το ασανσέρ, είναι μια αρχή. Ξεκινήστε να αυξάνετε τη σωματική σας δραστηριότητα και βάλτε ως στόχο τα 10.000 βήματα την ημέρα.

*Κοιμηθείτε

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα πάντα, από την παραγωγή ορμονών μέχρι την όρεξη και την κόπωση, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ειδικοί επιμένουν να κοιμόμαστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

*Κρατήστε το άγχος σας υπό έλεγχο

Ξέρουμε ότι είναι πιο εύκολο να το πούμε από το να γίνει, αλλά μη στεναχωριέστε για μικροπράγματα. Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, να εμποδίσει την απώλεια κιλών ή και να αυξήσει το βάρος σας. Αν το να ηρεμήσετε σας δυσκολεύει, δοκιμάστε τον διαλογισμό, ο οποίος είναι ένας καλός τρόπος να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας.

*Τρώτε με προσοχή

Μερικές φορές είναι λιγότερο σημαντικό το να αλλάξετε τα τρόφιμα που τρώτε και περισσότερο σημαντικό το να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνετε τα τρόφιμα που ήδη υπάρχουν στο μενού σας. Μασήστε αργά και προσεκτικά την κάθε μπουκιά σας και αγνοήστε όλους τους περισπασμούς, όπως είναι η τηλεόραση και το κινητό. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι είστε χορτάτη προτού αδειάσετε το πιάτο σας ή ότι δεν απολαμβάνετε πραγματικά τη γεύση ενός επεξεργασμένου φαγητού που νομίζατε ότι αγαπάτε.