Μία από τις συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι η έλλειψη σωματικής ευθυγράμμισης. Τι σημαίνει αυτό; Η καθιστική ζωή, η διαρκής επαφή με οθόνες, το καθημερινό στρες και η θλίψη επηρεάζουν πολύ τη στάση του σώματός μας. Συνήθη συμπτώματα είναι οι γειρτοί ώμοι ή οι ελαφρώς ανασηκωμένοι, ο κλειστός θώρακας, η πρόσθια προβολή της λεκάνης που δημιουργεί και τη λόρδωση και βέβαια η προβολή της κεφαλής προς τα εμπρός με μεγάλη επιβάρυνση του αυχένα. Η εξάσκηση της γιόγκα έρχεται να δώσει ανακούφιση σε όλα αυτά και να τα διορθώσει. Έτσι η γιόγκα καταφέρνει να μας ανακουφίζει και από τους πόνους που δημιουργεί αυτή η έλλειψη ευθυγράμμισης.

1. Για να βρούμε την πλήρη ευθυγράμμιση σε αυτή την άσανα φέρνουμε πρώτα τον κόκκυγα μέσα με κατεύθυνση προς τη γη. Μαλακώνουμε τους ώμους προωθώντας τους προς τα κάτω και ανοίγουμε ταυτόχρονα το στέρνο. Τέλος, προσπαθούμε τα γόνατα να είναι στην ευθεία των πελμάτων. Μένουμε σε αυτή τη θέση παίρνοντας πέντε πλήρεις αναπνοές ή εναλλακτικά με εισπνοή τεντώνουμε τα πόδια και με εκπνοή βαθαίνουμε.

2. Μία από τις άσανα που συναντάμε πιο συχνά στην εξάσκηση της γιόγκα! Αν μάθουμε πώς να ευθυγραμμιζόμαστε σε αυτή θα κατανοήσουμε γιατί εμείς οι δάσκαλοι της γιόγκα τη θεωρούμε μία άσανα ξεκούρασης και ανακούφισης (κάτι που συχνά βέβαια οι μαθητές δεν κατανοούν!).

Κατευθύνουμε τον κόκκυγα ψηλά με σκοπό να νιώσουμε ότι μακραίνει η σπονδυλική μας στήλη. Ανοίγουμε τα πέλματα στο εύρος των ώμων. Απομακρύνουμε τους ώμους από τα αφτιά μαλακώνοντας την περιοχή του αυχένα. Ακόμα ανοίγουμε πολύ τα δάχτυλα της κάθε παλάμης με το μέσο δάχτυλο να κατευθύνεται ευθεία μπροστά. Οι παλάμες είναι και αυτές στο εύρος των ώμων. Τέλος, ευθυγραμμίζουμε τον αυχένα ή αφήνουμε ελεύθερο το κεφάλι προς τα κάτω.

3. Σε αυτή τη θέση της καμήλας σκοπό έχουμε να ανοίξουμε τον θώρακα και τους ώμους. Τα πόδια είναι στο εύρος των ώμων και παράλληλα μεταξύ τους. Φέρνουμε πάλι τον κόκκυγα μέσα και τους μηρούς κάθετους στο πάτωμα. Αν δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε πίσω τις φτέρνες μπορούμε να φέρουμε τις παλάμες στην περιοχή του ιερού οστού και να επιτύχουμε έτσι το άνοιγμα του θώρακα.

4. Και αυτή η θέση συχνά συναντάται σε ένα μάθημα της γιόγκα μιας και είναι μέρος ενός από τους χαιρετισμούς της γιόγκα. Το μπροστινό πέλμα πατάει σταθερά και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο. Το γόνατο έρχεται ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο. Ο κόκκυγας και εδώ κατευθύνεται προς τη γη. Οι ώμοι παραμένουν ανοιχτοί και ο θώρακας ανοιχτός. Τέλος, το πίσω πόδι το κρατάμε ευθυγραμμισμένο και το ανοίγουμε όσο πιο πολύ μπορούμε προς τα πίσω.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα της αυθεντικής παραδοσιακής γιόγκα.